România, lovită din nou de furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de locuinţe au fost luate de apă şi mai mulţi oameni au murit înecaţi sau trăsniţi în timp ce încercau să se adăpostească de vijelie. După ce au suferit din cauza

Sute de locuinţe au fost luate de apă şi mai mulţi oameni au murit înecaţi sau trăsniţi în timp ce încercau să se adăpostească de vijelie.

După ce au suferit din cauza căldurilor excesive, românii au avut de înfruntat, în mai puţin de 24 de ore, un alt coşmar. Mai multe judeţe, printre care Suceava, Buzău, Cluj, Braşov şi Harghita, au fost afectate, weekendul trecut, de furtuni şi grindină. Culturile de toamnă au fost complet distruse.

În  judeţul Harghita, furtuna a lăsat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 11 localităţi fără energie electrică şi a avariat 57 de posturi de transformare. Şi în Buzău, peste 100 de localităţi au rămas fără energie electrică.

Opt ore pe întuneric

În judeţul Argeş, 20 de comune au rămas fără energie electrică timp de aproape opt ore, în urma furtunilor de ieri. "Au fost afectate opt linii medii de tensiune şi 212 posturi de tensiune. Încercam să reparăm o linie, şi brusc se strica alta.

A durat ceva timp până am remediat defecţiunile, pentru că nu puteam lucra pe fulgere şi tunete", a declarat Dragoş Păun, inginer în cadrul Electrica. În zona Mânăstirii Sâmbăta de Sus din Braşov, 40 de turişti cazaţi într-o pensiune au fost transferaţi la un hotel, iar 12 maşini au fost luate de ape. Pensiunile evacuate din comuna braşoveană erau pline de nuntaşi, însă, odată cu pornirea furtunii, aceştia au fost evacuaţi de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Treizeci de turişti au rămas blocaţi ieri, în masivul Făgăraş pe un drum forestier. Ei s-au adăpostit într-o maşină a salvamontului. Spre lăsarea serii aceştia au fost duşi la Mânăstirea Sâmbăta de Sus. Tot în Sâmbăta de Sus, şase podeţe au fost rupte de apă.

Nici municipiul Braşov nu a fost ferit de inundaţii. Ieri, în jurul orei 4.00, mai multe străzi au fost inundate, în unele zone nivelul apei fiind atât de mare, încât a fost imposibilă circulaţia. În unele locuri din oraş apa a pătruns şi în casele oamenilor. Şi în municipiul Cluj-Napoca, sistemul de canalizare nu a făcut faţă ploilor abundente.

Grindină de 10 centimetri în Bistriţa-Năsăud

În comuna Şieu, din Bistriţa-Năsăud, grindina a distrus acoperişul a 25 de case şi a îngreunat traficul pe drumul judeţean 186. "Într-o jumătate de oră, grindina căzută a distrus acoperişurile a circa 25-30 de case. A căzut un strat de 10-15 cm. Au fost calamitate şi 100 de hectare de culturi agricole", a declarat primarul comunei Şieu, Valentin Tuvene.

Grindina s-a abătut şi asupra localităţilor Ursaţi şi Bârseşti din municipiul Târgu Jiu, unde timp de o oră a plouat neîncetat. Grădinile de legume, pomii şi viţa-de-vie au fost distruse, în timp ce sute de gorjeni au rămas fără energie electrică din cauza copacilor căzuţi peste liniile de înaltă tensiune.

Au murit trăsniţi pe câmp

Un bărbat de 65 de ani dintr-o comună gorjeană a fost trăsnit în timp ce se afla cu vacile pe câmp. Ion Cârlig a fost găsit de săteni, dar oamenii nu l-au mai putut ajuta cu nimic. Din aceleaşi cauze a murit şi un tânăr de 15 ani, din comuna dâmboviţeană Vişina. În Suceava, un tânăr de 19 ani din localitatea Moldova Suliţa a murit, sâmbătă seară, după ce maşina cu care mergea la discotecă a fost luată de un pârâu umflat de ape.

Tot sâmbătă seara, în jurul orei 19.30, ca urmare a ploilor abundente căzute în zona haltei Vatra Moldoviţei, circulaţia feroviară a fost blocată pe relaţia Moldoviţa - Vama. Abia după o oră şi jumătate, traficul feroviar pe această rută a fost deblocat, circulaţia trenurilor desfăşurându-se cu viteză redusă. În oraşul Predeal, pasajul pietonal al gării a fost inundat.

Nici cei care au circulat pe drumurile europene nu au scăpat de blocaje. Traficul pe drumul european E60, dintre Cluj-Napoca şi Turda, a fost îngreunat de ploaie. Pe DN1, în localitatea Timişul de Jos, un copac a căzut pe linia de medie tensiune, fiind necesară intervenţia echipelor de la SC Electrica şi de la Drumuri Naţionale.

Circulaţia pe DN 10, care face legătura între Buzău şi Braşov, la Siriu, a fost afectată timp de mai multe ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza căderii de pe versanţi a unor bolovani angrenaţi de torentele de apă.

Muncitorii de la Societatea Drumuri Naţionale Buzău au intervenit toată noaptea pentru a degaja drumul, astfel că circulaţia a fost reluată dimineaţa. Tot din cauza ploilor, Poliţia Rutieră şi-a suplimentat, ieri, efectivele pentru a preveni accidentele de circulaţie, în special pe traseele dinspre staţiunile litorale şi montane spre Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite