România, invitată să "planteze" eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu Polonia, ţara noastră poate deveni lider energetic în Europa Centrală şi de Est. România şi Polonia dispun de potenţialul necesar pentru a deveni lideri regionali în domeniul

Împreună cu Polonia, ţara noastră poate deveni lider energetic în Europa Centrală şi de Est.

România şi Polonia dispun de potenţialul necesar pentru a deveni lideri regionali în domeniul energiei regenerabile, combinând sursele eoliene cu cele oferite de hidrocentrale. Reprezentanţii companiei GE Energy, care va instala "pădurea" de eoliene din Dobrogea, spun că ţara noastră nu va avea probleme cu cifrele impuse de UE privind procentul energiilor regenerabile şi nici cu resursele energetice în general.


Directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, citat de agenţia NewsIn, consideră că cererea în domeniu în această regiune este stimulată de legislaţia europeană. Christie spune că dezvoltarea tehnologiei eoliene face parte din obligaţiile ţărilor membre UE asumate odată cu aderarea. Fiecare ţară are obiective precise. De pildă, Polonia trebuie să atingă capacitatea de 2.000 megawaţi, din surse regenerabile, până în anul 2010. Oficialul GE Energy consideră că, în ultimii ani, ritmul de introducere a energiei eoliene a devenit tot mai rapid, dar evoluţia nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat fondurile şi programele UE. La fel se va întâmpla şi în România şi Bulgaria.


Proiecte GE Energy la noi


Proiectele principale ale GE Energy în România sunt: două turbogeneratoare GE cu o putere de 706 megawaţi pentru Centrala Nucleară Cernavodă, un contract de prestări servicii contractuale încheiat pe o perioadă de cinci ani cu SN Nuclearelectrica pentru un turbogenerator cu aburi, cu o putere de 706 megawaţi instalat la Centrala Nucleară Cernavodă, primul ciclu combinat de cogenerare din România, la ELCEN Bucureşti Vest - Centrală Electrică de Termoficare, pe baza tehnologiei 9E, două sisteme de cogenerare folosite de Fondul Român pentru Eficienţa Energiei pentru a produce energie electrică şi termică în numele companiei farmaceutice Sicomed, din Bucureşti. De asemenea, compania participă la mai multe centrale electrice industriale ce funcţionează pe bază de cogenerare, cu turbine pe gaz GE Jenbacher, în cadrul unor companii precum Carolli, Ursus sau rafinăria Petrobrazi.

Resurse peste necesităţi

"Pentru Europa Centrală, Polonia şi România dispun de potenţialul necesar pentru a deveni lideri regionali în domeniul energiei regenerabile. Pentru ţările UE, energia regenerabilă reprezintă acum, în mod clar, un domeniu consacrat, iar noi suntem pe cale să finalizăm proiecte cu clienţi din Polonia, România, Ungaria pentru cea mai recentă tehnologie eoliană pe care o producem, adică echipamente cu capacitate de 2,5 MW", a declarat, pentru NewsIn, directorul Rod Christie.

Preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat şi el, în cadrul unei conferinţe cu tema "Eficienţa energetică, condiţie esenţială pentru o dezvoltare durabilă", că România ar putea produce energie din resurse regenerabile mult peste necesităţile imediate şi angajamentele impuse de UE, iar până în 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari faţă de 2005. Astfel, potenţialul folosirii energiei regenerabile ar putea deveni de 171,1 TWh până în 2020, faţă de 52,9, cât au fost fost în anul 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite