România a intrat în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia românească a avut, în trimestrul I din 2009, o scădere cu peste 6%. Recesiunea tehnică înseamnă scăderea PIB în două trimestre consecutive. Asta s-a întâmplat, în România, din toamna lui 2008 până în primăvara lui 2009.

MAI CITIŢI ŞI:

Economia României a scăzut cu 6,4% în primul trimestru
Economia Germaniei, cea mai puternică scădere din ultimii 40 de ani
Norvegia, ţara ocolită de criza economică

Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 6,4% în primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că, în trimestrele doi şi trei din 2008, PIB-ul României a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. În trimestrul patru din 2008 s-a înregistrat o primă reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul trei, iar în trimestrul unu din 2009 – a doua reducere, cu 2,6%.

Prima scădere după ani de creşteri

Începând din anul 2003, în primul trimestru din fiecare an se consemnau creşteri de cel puţin 5% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Creşterile economice au culminat cu performanţa din primul trimestru al anului 2008, când PIB-ul României fusese cu 8,2% mai mare decât în primul trimestru din 2007. De aceea, s-ar putea spune că în 2009 am avut şi un “efect de bază”, referinţa fiind un record al perioadei postdecembriste.

Toate domeniile au fost afectate

Statisticile oficiale raportate ieri nu detaliază PIB-ul din primul trimestru al anului 2009, dar analiştii economici cred că toate domeniile au avut scăderi mai mici sau mai mari.

„Scăderile de acum vin din aceeaşi sursă din care veneau creşterile în anii trecuţi”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

El a observat că, spre exemplu, „industria e în scădere încă de astă-vară”, iar sectorul serviciilor este tras în jos din cauza scăderii consumului. „Eu cred că şi construcţiile au o scădere, chiar dacă nu atât de accentuată ca industria“, conchide Ilie Şerbănescu. Cât despre exporturi, conducerea Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEI) ne-a comunicat, tot ieri, că livrările în zona non-UE s-au prăbuşit cu peste 60%.

Mai multe amănunte în legătură cu PIB-ul României din primul trimestru al acestui an vor fi comunicate de INS la data de 2 iunie 2009.

Principalele ţări din Europa de Est membre ale Uniunii Europene au înregistrat scăderi importante ale PIB în primul trimestru al anului 2009, potrivit datelor provizorii publicate ieri, relatează AFP.

Recesiune în tot estul Europei

În Slovacia, PIB-ul a scăzut cu 5,4% în primul trimestru, aceasta fiind prima scădere trimestrială după anul 2000.

Economia Cehiei a avut cel mai slab trimestru de la declararea independenţei ţării, în 1993, cu o scădere a PIB-ului de 3,4% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. În Ungaria, PIB-ul a scăzut cu 2,3% în primul trimestru din 2009, faţă de precedentul şi cu 5,8% anual.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a înregistrat pentru prima dată de la declanşarea crizei economice mondiale o scădere a PIB-ului cu 3,5% faţă de primul trimestru al anului 2008. Şi Austria a intrat tehnic în recesiune, după al doilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului. Astfel, economia austriacă s-a comprimat cu 2,8% în primul trimestru din 2009 şi cu 0,4% în ultimul trimestru din 2008.

Cum percep românii criza

Mai mult de jumătate dintre români, respectiv 65%, se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilor economice din ţara noastră, arată un sondaj realizat de Gallup, în intervalul 5-9 mai, pe un eşantion de 1.116 persoane.

21% din respondenţi cred că situaţia economică actuală va rămâne la fel în următoarea perioadă şi doar 9% din aceştia se aşteaptă la condiţii mai bune. 

Criza din economia reală, abia la început

Participanţii la ediţia din 2009 a reuniunii anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Londra susţin că este prea devreme să vorbim despre sfârşitul crizei.

De fapt, criza din economia reală este abia la început în Europa Centrală şi de Est. „Cererea de bunuri a scăzut, exporturile scad, oamenii sunt daţi afară şi asta determină pentru noi, băncile, creşterea creditelor neperformante“, este de părere  Herbert Stepic, preşedintele Raiffeisen International.

Măsurile au fost luate târziu

Stepic susţine că, anul trecut, în cadrul discuţiilor avute cu băncile centrale şi cu miniştrii de Finanţe din statele din Europa Centrală, aceştia au negat că s-ar confrunta cu vreo criză.

„În realitate, toţi s-au împrumutat de la FMI. Nu cred că au procedat corect, au luat măsuri târziu“, adaugă Stepic. Iar acest lucru este valabil şi pentru România.

Astfel, ţara noastră se confruntă deja cu o scădere a cererii şi o creştere a numărului de şomeri. Totuşi, spre deosebire de alte state din regiune, suntem favorizaţi de gradul redus de dependenţă faţă de exporturi. Asta nu înseamnă, însă, că nu suferim din cauza păcatelor din trecut: creşterea importurilor şi cea a creditelor de consum.

György Surányi, fost guvernator al băncii centrale a Ungariei, a atras atenţia asupra faptului că dacă băncile îşi retrag liniile de finanţare, statele din Europa Centrală şi de Est vor fi destabilizate. În final, vor fi afectate inclusiv statele dezvoltate din Vest, întrucât sunt dependente de exporturile în această regiune.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite