România intră în UE la 1 ianuarie, dacă va fi pregătită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, dacă vor fi pregătite. "Obiectivul Uniunii Europene este de a saluta România şi Bulgaria ca membri ai Uniunii în ianuarie 2007, dacă vor fi pregătite",

şi Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, dacă vor fi pregătite. "Obiectivul Uniunii Europene este de a saluta România şi Bulgaria ca membri ai Uniunii în ianuarie 2007, dacă vor fi pregătite", se menţionează în declaraţia finală a Consiliului European de vară, care s-a încheiat ieri la Bruxelles.
România a primit un mesaj încurajator din partea şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii, reuniţi la summit. Dacă au voinţă politică, şi România, şi Bulgaria pot depăşi problemele restante astfel încât aderarea să poată avea loc la 1 ianuarie 2007. Totodată, liderii europeni au îndemnat statele membre UE, restante la ratificarea Tratatului de aderare a celor două ţări, să grăbească finalizarea procesului. Summitul UE a adoptat această poziţie pe baza raportului de monitorizare publicat la 16 mai de Comisia Europeană, luând în consideraţie şi eforturile în domeniul reformelor depuse în ultima vreme de ambele ţări. De asemenea, documentul cere României şi Bulgariei să-şi continue cu rigurozitate acţiunile menite să rezolve "decisiv şi fără întârziere" problemele de preocupare enumerate în raportul Comisiei Europene şi salută intenţia acesteia de a difuza viitorul său raport de monitorizare la începutul lui octombrie. Declaraţia conţine şi un paragraf în care este calificat drept "un succes" cel de-al cincelea val al extinderii Uniunii, "din care România şi Bulgaria sunt parte integrantă". Cu numai două zile în urmă, Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat o rezoluţie cu un conţinut similar, în care susţine aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 dacă îndeplinesc obligaţiile asumate.

Aflăm soarta Constituţiei în 2008
În altă ordine de idei, liderii politici din UE au stabilit data de 2008 pentru luarea unei decizii privind Tratatul constituţional european. Atunci vom afla ce soartă i se rezervă Constituţiei europene, aflată în suspensie după respingerea ei anul trecut, prin referendum. În declaraţia finală a summitului se precizează că preşedinţia UE va întocmi un raport în 2007 privind starea procesului de reformă constituţională. Până atunci, ratificarea Tratatului constituţional european de către statele membre ale UE va continua.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite