România, închisă pe jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătatea de sud a ţării cunoaşte fenomene meteo extreme, aşa cum se întâmplă, de altfel, pe toate meridianele lumii.

Bucureşti. Inspectorul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a anunţat ieri-dimineaţă că toate cursurile şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti sunt suspendate în perioada 6-7 februarie 2012, din cauza viscolului. Vremea capricioasă a dus şi la suspendarea probei practice de permis auto atât pe parcursul zilei de astăzi, cât şi mâine. De asemenea, vântul deosebit de puternic a dărâmat ieri mai mulţi arbori bătrâni, iar mai multe locuinţe au rămas fără apă, din cauza ţevilor îngheţate. Meteorologii au anunţat că atenţionarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol iese din vigoare abia mâine-seară.

Judeţe întregi, închise de nămeţi

Galaţi. Toate drumurile naţionale care tranzitează judeţul Galaţi erau ieri închise din cauza căderilor masive de zăpadă: Hanu Conachi-Năneşti-Focşani, Tecuci-Lieşti-Galaţi, Tişiţa-Tecuci-Bârlad, Galaţi- Cuca- Bârlad, Brăila-Şendreni-Galaţi-Vama Giurgiuleşti, Galaţi-Folteşti-Murgeni-Vaslui şi Galaţi-Brăila. De asemenea, 16 drumuri judeţene din Galaţi erau blocate. Doi oameni au murit de frig ieri, un bărbat din Galaţi şi o femeie din Pechea, iar doi copii bolnavi au fost salvaţi din nămeţi de un elicopter sosit de la Iaşi.

Focşani. Nămeţii atingeau ieri chiar şi un metru pe trotuarele din municipiu, iar pietonii au fost nevoiţi să meargă pe stradă. Pentru că cei mai mulţi şoferi nu şi-au putut scoate maşinile pe şosele, focşănenii au folosit transportul în comun, care a fost supraaglomerat. Utilajele de deszăpezire ale Primăriei Focşani au acţionat doar pe bulevardele principale şi au stat la dispoziţia ambulanţei şi SMURD-ului, pentru a ajunge la cei care solicită ajutor medical.

Constanţa. Gerul aspru de săptămâna trecută a îngheţat valurile mării, transformând plajele şi falezele în atracţii pentru constănţeni şi turişti. În weekend însă, temperaturile au înregistrat valori pozitive, iar la Constanţa a plouat încontinuu. După numai două zile, temperatura a scăzut din nou, s-a format polei, iar străzile şi oraşele s-au transformat în patinoare. Vremea va continua să se răcească în Dobrogea şi în următoarele zile. „ Temperaturile se vor situa între minus 10 şi minus 18 grade Celsius", a declarat Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea. Având în vedere prognoza meteo, este posibil ca marea să îngheţe din nou.

Constanţa: stabilopozii s-au transformat în blocuri de gheaţă  Foto: adevărul



Ialomiţa.  Circulaţia a fost întreruptă pe toate drumurile naţionale şi judeţene din Ialomiţa, din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului. Inspectoratul Şcolar a decis aseară să suspende cursu­rile în toate unităţile de învăţământ. Poliţiştii au instituit filtre rutiere şi le recomandă cetăţenilor să nu plece la drum. În oraşe se circulă cu dificultate, deşi utilajele de deszăpezire încearcă să îndepărteze zăpada de pe carosabil. Poleiul de pe firele de înaltă tensiune a lăsat fără curent electric mai multe localităţi din zona Coşereni - Moviliţa. 

Bilanţul morţilor

Analiza celor 39 de decese înregistrate din 24 ianuarie până în prezent indică faptul că trei nu au fost cauzate de frig, iar 27 din cele 36 de victime care au murit din cauza gerului s-au produs în afara domiciliului, în spaţii deschise, a spus subsecretarul de stat Raed Arafat. Restul de nouă decese s-au produs în spaţii închise, locuinţe fără încălzire.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite