România importă chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

zile", ne-a declarat d-na Tabacu Maria, şefa ANOFM sector 6. Ea a explicat procedura din momentul depunerii ofertei: "Se transmite la nivelul întregului oraş şi, imediat ce se găsesc muncitorii,

zile", ne-a declarat d-na Tabacu Maria, şefa ANOFM sector 6. Ea a explicat procedura din momentul depunerii ofertei: "Se transmite la nivelul întregului oraş şi, imediat ce se găsesc muncitorii, li se dau datele de contact ale angajatorului, iar aceştia discută condiţiile postului. Într-un domeniu cum ar fi construcţiile, se găsesc foarte greu muncitori pe perioada de vară. Patronii prevăzători îşi angajează personalul din primăvară, sau chiar din iarnă, chiar dacă sunt obligaţi să le plătească o indemnizaţie de 75 la sută din salariu pe perioada în care nu muncesc".
Dacă nu fac acest lucru, riscă să rămână fără forţă de muncă, cum e şi cazul firmei Etaconstruct srl, care a depus de pe 27 iulie o adresă pentru angajarea a 30 de zidari şi 5 faianţari, fără să primească niciun răspuns până acum şi fără a fi contactată de vreun muncitor. "Am dat şi anunţ în ziar, dar s-au prezentat două-trei persoane necalificate, care, după ce le-am făcut toate actele, au văzut că e de muncă şi au plecat. Fug de cartea de muncă, dacă dai afară pe unul, pleacă toată echipa şi vor salarii ca în afară", a declarat Cătălin Speriatu, directorul firmei, care ne-a mărturisit că nu mai rămâne decât să angajeze chinezi. Legea obligă însă patronii să apeleze mai întâi la forţa de muncă românească. "Eu aş angaja şi mâine muncitori străini, dar nu putem să solicităm permise de muncă până nu primim răspunsul scris că nu există români pentru slujbele ofertate, a mai adăugat directorul firmei. Dacă după 30 de zile primim scris că nu sunt muncitori români dispuşi să lucreze în construcţii, vom solicita permise fie pentru chinezi, fie pentru lucrători din Moldova sau Ucraina." O fabrică de textile din Bacău a angajat deja câteva sute de muncitori chinezi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite