România nu mai figurează în raportul PE despre zborurile CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de comisia special instituită pentru a clarifica problema. Adoptat după dezbaterea a aproximativ 200 de amendamente, cu 25 de voturi pentru, 14 împotrivă şi şapte abţineri, textul nu mai

de comisia special instituită pentru a clarifica problema. Adoptat după dezbaterea a aproximativ 200 de amendamente, cu 25 de voturi pentru, 14 împotrivă şi şapte abţineri, textul nu mai menţionează numele României.
În raportul său, socialistul Claudio Fava consideră drept "neverosimil" faptul ca guvernele europene să nu fi fost la curent cu activităţile ilegale ale CIA în ţările lor sau cu răpirile unor suspecţi de terorism, inclusiv cu miile de zboruri efectuate de agenţie în spaţiul aerian continental. Ca urmare, România se regăsea într-un amendament la proiectul propus de Fava şi formulat de europarlamentarii din grupul Stânga Unitară Europeană. În forma sa iniţială, amendamentul suna astfel: "Parlamentul European apreciază că trebuie verificat dacă există probe referitoare la existenţa unor închisori secrete în Polonia, România şi Bulgaria, aşa cum au denunţat unele anchete jurnalistice şi organizaţii neguvernamentale calificate".
La intervenţia baroanei britanice Sarah Ludford (din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE), amendamentul a fost însă aprobat într-o formă modificată, astfel încât, în loc de "Polonia, România şi Bulgaria", raportul face acum referire doar la "unele state europene".
În consecinţă, raportul Parlamentului European diferă radical de cel al elveţianului Dick Marty, prezentat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, şi în care România figura pe lista ţărilor europene care ar fi permis avioanelor CIA să transporte deţinuţi către alte state. Raportul lui Claudio Fava va fi supus aprobării plenului Parlamentului European în viitoarea sesiune, de la începutul lunii iulie.

Colegii din consiliu, ruşinaţi de raportul Marty
"şi eu cred că la Guantanamo deţinuţii sunt torturaţi, că există agenţi CIA peste tot în lume care încearcă să obţină informaţii, dar nu pot afirma că acestea sunt adevărate pentru că nu am dovezi", a declarat Michael Hancock, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Raportul lui Marty nu conţine nicio dovadă, crede Hancock, că România sau vreuna dintre ţările menţionate ar fi găzduit închisori secrete ale CIA. "Nu vreau să spun că ceea ce a făcut Marty, cu care sunt bun prieten şi coleg în Partidul Liberal a fost o reacţie isterică. I-am spus încă în ianuarie că acest raport este o greşeală pentru că în Consiliul Europei nu avem resursele necesare să investigăm în fiecare dintre cele 14 ţări acuzate şi oricum nu avem acces la dosarele CIA", a adăugat politicianul britanic. "Marty este judecător de profesie - un judecător ştie că nu poţi afirma ceva fără să poţi dovedi. Raportul acesta este o culegere de articole din presă, adică de informaţii la mâna a treia. Ne face de râs şi ne scade credibilitatea", a conchis el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite