România şi-a făcut temele mai bine decât Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

celor două state (1 ianuarie 2007 sau 2008), dar există o precizare în care se spune că Executivul europen va mai publica un raport privind progresele făcute de Bucureşti şi Sofia, la

celor două state (1 ianuarie 2007 sau 2008), dar există o precizare în care se spune că Executivul europen va mai publica un raport privind progresele făcute de Bucureşti şi Sofia, la sfârşitul acestui an, mai precis, în octombrie.
În zilele care urmează, la Bruxelles, vor fi dezbateri aprinse în interiorul Comisiei pentru a tranşa dacă vor anunţa data aderării, aşa cum a declarat preşedintele CE, Jose Durao Barroso, sau dacă acest lucru se va întâmpla în toamnă, aşa cum susţin o parte dintre comisarii europeni. Comisia a constatat că România a făcut mai multe progrese decât Bulgaria, în special la capitolul reformă a justiţiei şi luptă împotriva corupţiei. Justiţia română nu va mai avea "steguleţ roşu", chiar dacă problema corupţiei la nivel înalt este menţionată în proiectul de raport. Documentul indică faptul că reforma în justiţie începe să funcţioneze: Parlamentul României a aprobat legea care transforma principala agenţie de luptă anticorupţie - PNA, în Direcţia Naţională Anticorupţie; 14 politicieni de rang înalt din opoziţie şi coaliţie sunt anchetaţi, precum şi 89 de judecători, avocaţi, poliţişti şi funcţionari publici. Este recunoscut şi faptul că s-au îmbunătăţit condiţiile de lucru în tribunale. Aşa după cum au declarat şi după vizitele de documentare în România, Comisia se declară îngrijorată, în proiectul de raport, de faptul că guvernul continuă să uzeze de prea multe ordonanţe de urgenţă, că închisorile sunt prea aglomerate, iar condiţiile din instituţiile psihiatrice sunt precare. Atât România, cât şi Bulgaria vor primi şi cu ocazia acestui raport "steguleţe roşii" pentru deficienţe în funcţionarea agenţiilor de plăţi pentru subvenţiile agricole, absenţa facilităţilor de colectare şi procesare a produselor animaliere. Documentul spune că România şi Bulgaria trebuie să "facă progrese urgente" în sectoarele în care CE a constatat deficienţe, în caz contrar Executivul comunitar putând recomanda activarea clauzelor de salvgardare sectoriale, potrivit Tratatului de aderare. Mai mult, Comisia avertizează că UE ar putea sista finanţările către România şi Bulgaria, dacă nu vor definitiva reformele înainte de data prevăzută pentru integrare.

Euro-observatorii români, optimişti
Raportul Comisiei Europene din 16 mai va fi unul corect şi obiectiv şi va conţine o recomandare clară privind data aderării României la UE, au declarat euroobservatorii români Titus Corlăţean şi Maria Petre, în cadrul unei dezbateri pe tema "România în perspectiva prezentării Raportului de ţară", organizat de Biroul de informare al PE în România. Parlamentarul social-democrat a spus că există, teoretic, posibilitatea ca aderarea să se producă la un alt moment din 2007 decât 1 ianuarie, dacă decizia privind data aderării României la UE va fi anunţată spre sfârşitul anului, deoarece nu va exista timpul fizic necesar pregătirii. Corlăţean a avertizat însă că, dacă CE va recomanda, în toamnă, activarea unor clauze de salvgardare sectoriale, care ar afecta posibilitatea României de a beneficia de anumite fonduri, atunci titularii portofoliilor guvernamentale din acele sectoare vor trebui să îşi asume responsabilitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite