In Romania, nu au existat centre de detentie secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Gyorgy Frunda, membru al Comisiei pentru probleme juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a carei comisie permanenta se va reuni la Bucuresti, la 25 noiembrie

Senatorul Gyorgy Frunda, membru al Comisiei pentru probleme juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a carei comisie permanenta se va reuni la Bucuresti, la 25 noiembrie a.c., ne-a acordat un scurt interviu, pornind de la anuntul ca APCE va examina alegatiile privind existenta unor eventuale centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul statelor membre ale APCE, intre care au fost nominalizate Romania si Polonia.
- In trecut, APCE a mai declansat asemenea investi-gatii?
- Da. Este o obligatie a Comisiei noastre ca, atunci cand se constata incalcari ale drepturilor omului in vreuna dintre 46 de tari membre, sa se declanseze verificari minutioase si sa se adopte masurile necesare. Raportul respectiv il prezinta presedintele Comisiei Juridice. In ce ne priveste, credem ca e foarte bine sa se verifice veridicitatea alegatiilor privind tara noastra. In acest sens, membrii delegatiei Romaniei la APCE nu s-au opus, sustinand ca la reuniunea de la Bucuresti a Comisiei Permanente chestiunea va fi pe deplin elucidata. De altfel, in numarul sau de duminica, ziarul ,International Herald Tribune" a luat nota de faptul ca de la Comisia europeana s-a spus ca nu exista nici o dovada ca au fost atare centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul vreunui stat european.
- Ati auzit cumva vreun zvon mai vechi despre existenta pe teritoriul romanesc a unor asemenea centre secrete de detentie ale CIA?
- Nu. Categoric, nu. De altfel, am luat nota de declaratiile MAE si Ministerului Apararii Nationale din care rezulta la unison ca, in Romania, nu au existat asemenea centre secrete de detentie ale CIA.
- Daca, prin absurd, s-ar descoperi ca ele au existat, totusi ce efecte credeti ca ar avea faptul respectiv?
- Refuz sa ma gandesc la o asemenea eventualitate, care ar avea un impact dezastruos pentru Romania. Sunt insa categoric convins ca nu au existat asemenea centre de detentie secrete ale CIA!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite