România, ţara europeană cu cea mai ieftină mână de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România rămâne ţara europeană cu cea mai ieftină mână de lucru, motiv pentru care şi relocările în această zonă s-au accentuat în ultima vreme. Iar cel mai elocvent exemplu este cel al

România rămâne ţara europeană cu cea mai ieftină mână de lucru, motiv pentru care şi relocările în această zonă s-au accentuat în ultima vreme. Iar cel mai elocvent exemplu este cel al companiei Nokia, care a ales să-şi închidă fabrica din Bochum, Germania, la schimb cu deschiderea uneia în România, la Jucu.

Un studiu realizat de Technology Forecasters Inc. /TFI/ relevă că România are mâna de lucru cea mai ieftină dintre toţi membrii Uniunii Europene. Potrivit studiului, un muncitor român calificat a câştigat în 2005 circa 5.000 de dolari, comparativ cu peste 30.000 unul din Germania, ţară care are mâna de lucru cea mai scumpă din spaţiul UE.


Charles Wade, consultant senior la TFI, a subliniat că, după Ucraina - stat din afara UE, dar care a fost cuprins în studiu, ca şi Rusia -, România constituie "cea de-a doua cea mai dorită locaţie pentru producţia la costuri mici în Europa de Est".


Infrastructura, o mare problemă pentru investitori


Apetitul investitorilor pentru ţara noastră se reflectă şi în industria de componente auto, acolo unde costurile cu forţa de muncă sunt încă sub cele din multe ţări europene.


Astfel, cele mai recente date arată că, în Germania, un muncitor din industria producţiei de componente auto este plătit cu 30 de dolari/oră, în timp ce în România o persoană cu calificare similară primeşte 12 dolari/oră. Ca şi alte ţări cuprinse în raport, România este un amestec de aspecte pozitive şi altele care au nevoie de îmbunătăţiri: este competitivă din punctul de vedere al costurilor, dar salariile sunt în creştere şi este în criză de mână de lucru calificată.


"Guvernul oferă un mediu fiscal prietenos, dar se menţin preocupări legate de corupţie şi de protejarea proprietăţii intelectuale. Infrastructura este inconstantă, fiind mai bună în partea de vest a ţării, dar mai puţin solidă în est", notează EMS Now.


"Nu ne-am dus în România pentru că este mult mai bine decât în Polonia, spune Carsten barth, director de marketing al companiei Elcoteq, producătoare de subsiteme şi componente. Potrivit acestuia alegerea investiţiei de la Arad a fost motivată de aşezarea strategică faţă de Budapesta, locul unde sunt ansamblate în fabrica principală.


În final, cea mai mare problemă în ce priveşte delocalizarea în România, în special venind din Europa Occidentală, ar putea fi o reacţie negativă în presă, cum s-a întâmplat cu cazul Nokia. Lideri sindicali şi guvernamentali germani au denunţat "capitalismul de caravană" al companiei finlandeze şi au cerut boicotarea produselor sale pe plan naţional, invitând, totodată, Uniunea Europeană să interzică acordul dintre Nokia şi România, aminteşte sursa citată. (Irina Bolboacă)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite