FMI: scăderea economică în România va fi de 8-8,5% în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI: scăderea economică în România va fi de 8-8,5% în 2009
FMI: scăderea economică în România va fi de 8-8,5% în 2009

Economia României va scădea cu 8-8,5% în 2009, a declarat astăzi şeful misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, care a prezentat concluziile primei evaluări a acordului stand-by cu România. Cifra prognozată este dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%, ceea ce înseamnă că România este în "recesiune severă", după cum a afirmat Franks.

În ceea ce priveşte inflaţia, Fondul estimează că va fi de 4,3% pentru 2009, faţă de 4,5% cât era la încheierea acordului.

Jeffrey Franks a mai anunţat că FMI a acceptat creşterea deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la 4,6%, cât se stipula în acordul de împrumut încheiat în martie între autorităţile române şi instituţia financiară. Oficialul FMI a adăugat că fără măsuri fiscale necesare, deficitul riscă să fie mai mare, spre 8% din PIB.

Pentru deficitul de cont curent, prognoza a fost revizuită la 5,5% din PIB, de la estimarea precedentă, de 7,5% din PIB în 2009.

1,75 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului

Şeful misiunii FMI a afirmat că pentru acoperirea deficitului bugetar al României Fondul ar putea aloca "aproximativ jumătate din tranşa care trebuie să intre în septembrie şi jumătate din cea din decembrie", respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Potrivit acordului încheiat cu România, FMI ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din împrumutul acordat României în 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei examinări, din august, şi a performanţelor ţării până la jumătatea anului.

De asemenea, ultima tranşă din 2009 din împrumutul de la Fondul Monetar Interaţional (FMI) ar trebui să ajungă pe 15 decembrie şi este de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezintă aproximativ 1,56 miliarde euro.

Potrivit lui Franks, decizia referitoare la acoperirea deficitului bugetar din banii de la FMI trebuie luată de către boardul instituţiei internaţionale.

Creşterea ar putea reveni în 2010

FMI anticipează că România va înregistra o uşoară creştere economică în 2010, în contextul unei reveniri treptate în următoarele trei trimestre.

"Dacă ne uităm la trimestrele următoare, declinul se va micşora şi putem întrevedea o trecere în domeniul pozitiv în trimestrele următoare şi o creştere economică pozitivă în 2010", a spus Franks.

El a precizat că datele privind creşterea economică din primul trimestru au fost "mai rău decât ne aşteptam, iar al doilea trimestru, la momentul în care datele ne vor veni, va arăta mult sub aşteptări".

În ceea ce priveşte deficitul bugetar al României în 2010, FMI a prognozat că va fi "sub 6% din PIB", în condiţiile în care efortul de ajustare a bugetului pentru anul viitor "trebuie să fie de 2-2,5% din PIB", corelat însă cu o evoluţie a economiei care va rămâne slabă, a mai spus şeful misiunii FMI.

FMI: România a îndeplinit ţintele stabilite pentru iunie, cu excepţia celei privind arieratele


Guvernul de la Bucureşti a respectat toate ţintele incluse în acordul de finanţare externă cu FMI şi CE, cu o singură excepţie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care Fondul nu a primit toate datele necesare până în prezent.

Pentru acestea, FMI va face evaluarea "mai târziu", când va primi datele finale.

Misiunea FMI a sosit la Bucureşti acum 10 zile, iar rezultatele negocierilor cu autorităţile române vor fi supuse aprobării boardului FMI în luna septembrie, cea de-a doua tranşă a împrumutului, în valoare de 1.718 DST, urmând a fi eliberată în jurul datei de 15 septembrie, în funcţie de aprobarea membrilor conducerii Fondului.

Vom reveni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite