Băsescu: România va relua creşterea economică din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: România va relua creşterea economică din 2010
Băsescu: România va relua creşterea economică din 2010

România va relua creşterea economică începând cu anul 2010, iar criza economică prin care trecem ne-a adus cu picioarele pe pământ, a declarat preşedintele Traian Băsescu astăzi, la emisiunea ProMotor difuzată de ProTV.

"Dacă-mi permiteţi o evaluare care nu are nimic comun cu pesimismul, dar o evaluare pe care o am, fără a fi un specialist, nu mă erijez în cel care poate face previziuni, cred că România va relua creşterea economică începând cu 2010. Anul acesta nu avem perspectiva opririi creşterii negative a Produsului Intern Brut", a declarat şeful statului.

Potrivit acestuia, dezvoltarea economică trebuie susţinută de investiţii. "Trebuie să înţelegm că nu putem trăi numai din consum. Teoria că ne dezvoltăm prin creşterea consumului s-a dovedit a fi falsă şi tot dezvoltarea prin investiţii rămâne cea care te poziţionează solid la un palier de dezvoltare de pe care nu dai înapoi", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în ultimii ani, România a avut o creştere a PIB bazată pe consum. "Iată că imediat ce a scăzut consumul am dat înapoi. Dacă era bazată pe investiţii, nu aveai cum să dai înapoi foarte mult", a apreciat el.

În opinia sa, această criză "ne aduce în realitatea economică cea mai dură, dar şi cea mai corectă a ceea ce înseamnă economia de piaţă".

"Economia de piaţă poate să te crească artificial şi am trăit cu bucurie creşterile de salarii şi pe baza unui consum stimulat excesiv, iar tot piaţa ne-a tăiat craca şi ne-a spus că un lucru care costă un leu nu poate costa o sută de mii de lei doar în numele economiei de piaţă şi ne aduce la realităţi", a adăugat Băsescu.

Fondul Monetar Internaţional a prognozat pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%.

Pentru 2010, Fondul anticipează o uşoară creştere economică, de 0,5%-1%, pe fondul unei reveniri treptate care va avea loc după următoarele trei trimestre, când Produsul Intern Brut va continua să scadă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite