România, în doliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi au asistat, ieri, la funeraliile Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist . Dealul Mitropoliei a fost, ieri, mai umblat ca niciodată. Peste 8.000 de persoane au ţinut

Mii de credincioşi au asistat, ieri, la funeraliile Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist .

Dealul Mitropoliei a fost, ieri, mai umblat ca niciodată. Peste 8.000 de persoane au ţinut să participe la funeraliile Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, să asiste la o ceremonie de înmormântare deosebită, cu onoruri militare, salve de tun şi cântări specifice slujbei de Înviere. Pe lângă credincioşii care s-au aflat ieri în curtea şi în apropierea Catedralei, aproximativ 20.000 de români s-au perindat pe la capătâiul Patriarhului, în cele patru zile de pelerinaj.

Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanu, a fost punctul de început al funeraliilor de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la care au asistat preoţi şi credincioşi veniţi din toate colţurile ţării, oficiali ai statului român şi numeroase delegaţii din străinătate.

Ceremonialul s‑a întins pe durata a mai bine de şase ore, momentul culminant fiind reprezentat de slujba propriu-zisă de înmormântare, condusă de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Puţin peste ora 13.00, sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al Patriarhului Teoctist a fost scos din catedrală şi purtat în jurul Bisericii, pe un culoar îngrădit şi presărat cu flori. Cortegiul a înconjurat Biserica o singură dată, s-a oprit din nou în faţa intrării, timp în care Garda de Onoare a tras trei salve de tun, iar fanfara a intonat imnul naţional. La scurtă vreme după aceea, sicriul a fost coborât în criptă, în timp ce corul cânta "Hristos a înviat", în locul de veşnică odihnă din Catedrala Patriarhală, alături de primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, şi de succesorii acestuia, Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu.

Personalităţiprezente la ceremonie

Nu era nici 8.30 când, în curtea Patriarhiei, şi-a făcut apariţia Victor Ciorbea, urmat la puţină vreme de principesa Margareta şi de principele Radu. Au sosit, apoi, pentru a participa la ceremonialul funerar, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoană, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase. Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu au ajuns în curtea Patriarhiei cu puţin înainte de ora 11.00, lăsând pe seama unor reprezentanţi citirea mesajelor de condoleanţe.

Importanţa istorică a întâlnirii cu Papa

Înainte de slujba propriu-zisă de înmormântare, au fost citite numeroase mesaje de omagiere a Patriarhului Teoctist. S-a pus accent pe calităţile acestuia, a fost rememorată vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, asupra căreia a insistat şi Papa Benedict al XVI-lea, în mesajul transmis de cardinalul Walter Kasper, prezent la Bucureşti: "Vizita iubitului meu predecesor, Papa Ioan Paul al II-lea, la Preafericirea Sa Teoctist, în anul 1999, şi vizita de răspuns a Patriarhului la Episcopul Romei în anul 2002 vor rămâne în amintirea bisericilor noastre ca un dar deosebit al harului lui Dumnezeu, care a întărit şi a dat un nou impuls prieteniei tot mai mari şi îmbunătăţirii relaţiilor frăţeşti între bisericile noastre".

Mesajul Regelui Mihai, rostit de Principele Radu, a fost unul simplu şi personal: "A plecat la cele veşnice al cincilea Patriarh al Bisericii noastre. Am fost contemporanul tuturor acestor lideri creştini ai neamului nostru. Fiecare dintre ei a avut de ţinut piept unor vremuri, unele mai grele decât celelalte.
Ca şi Biserica Ortodoxă, Casa Regală a avut, în ultima jumătate a secolului nostru, durerea de a nu putea opri sfărâmarea mândriei şi identităţii naţionale".

Ceremonie specială

Înmormântarea a avut câteva momente speciale care o diferenţiază chiar şi de ritul destinat unui monah. Astfel, dacă un călugăr este înhumat direct în mormânt, fără sicriu, având doar o cărămidă sub cap, rămăşiţele pământeşti ale PF Patriarh Teoctist au fost aşezate în sicriu. Alături, au fost puse cârja şi mithra patriarhală. Decoraţiile primite de-a lungul vremii vor fi expuse într-un muzeu.
Ceea ce unii au observat cu mirare este faptul că, după cântarea Psalmului 118, au urmat "Antifoanele

Învierii", cântate pe opt glasuri.

Această cântare specifică zilelor de Paşte nu se cântă la slujbele mirenilor, ci numai la monahi. Un alt act ritual particular a fost acela că sicriul a înconjurat Catedrala Patriarhală, purtat pe umeri de mai mulţi episcopi, timp în care în fiecare punct cardinal a fost câte o oprire în care s-a rostit o rugăciune specială. Aceasta trimite simbolic la procesiunea similară care se petrece în timpul Vinerii Mari, dinaintea Paştelui.

Rugăciuni şi lacrimi şi în satul natal al Preafericitului

În localitatea botoşăneană Tocileni, acolo unde acum 92 de ani s-a născut Preafericitul Părinte Teoctist, nu vedeai ţipenie de om ieri, la primele ore ale dimineţii.
Tot satul a mers la biserică pentru că, la ora 11, un sobor de şase preoţi a ţinut o slujbă de pomenire a Patriarhului.

"Am făcut slujba în paralel cu cea de la Bucureşti, pentru că din sat nu au putut pleca decât 10 oameni", ne-a spus preotul Octavian Poduţ, paroh la biserica din Tocileni. Oamenii s-au călcat în picioare să prindă un loc în biserică. Milia Niţă, singura nepoată a Patriarhului rămasă în Tocileni, prezentă la slujba din sat, ne-a explicat de ce nu a mers şi ea la Bucureşti, deşi avea loc în autocar.

"Cine avea să pregătească pomana? Am stat toată noaptea şi am făcut 1.500 de sărmăluţe, să mănânce tot satul de sufletul unchiului", ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi femeia. În Tocileni toată lumea l‑a iubit pe Patriarh. La biserică au venit cu toţii, de la copii până la bătrâni în cârjă. Fiecare a adus ce a avut mai bun de acasă să dea de pomană pentru sufletul Preafericitului Părinte: de la colaci, la cozonaci, vin din cel vechi, pâine, prăjituri, apă proaspătă de fântână.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite