România, devastată de viscol, ploi şi inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

inundat zeci de hectare de teren agricol, iar mai multe locuinţe şi gospodării din zonă sunt în pericol din cauza apelor. În total, inundaţiile produse în Dolj din cauza precipitaţiilor

inundat zeci de hectare de teren agricol, iar mai multe locuinţe şi gospodării din zonă sunt în pericol din cauza apelor. În total, inundaţiile produse în Dolj din cauza precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii au afectat 40 de localităţi, peste 2.000 de gospodării au fost inundate, iar 250 de persoane au fost evacuate din locuinţe în cursul nopţii de luni spre marţi. Dacă nivelul apei continuă să crească, 3.500 de persoane trebuie să îşi părăsească locuinţele. Debitul la intrarea în ţară a Dunării a atins 9.000 de metri cubi pe secundă şi continuă să crească, în vreme ce debitul normal pentru această perioadă ar fi fost de 6.800 de metri cubi pe secundă.
Zăpadă de doi metri în judeţul Iaşi
Viscolul şi ninsorile au produs, în ultimele 24 de ore, pagube în 16 judeţe ale ţării. Cea mai grav afectată zonă este Moldova. În judeţul Vaslui, în urma căderilor masive de zăpadă, zece sate din două comune sunt izolate, nouă drumuri judeţene şi comunale sunt blocate de troiene de zăpadă, iar două localităţi au rămas fără energie electrică. În Galaţi, 21 de drumuri judeţene şi comunale sunt înzăpezite, iar 246 de posturi de transformare au rămas fără tensiune. În cursul nopţii de luni spre marţi, în Iaşi, vântul a bătut în rafale care au ajuns la 70 de kilometri la oră, făcând dificilă intervenţia echipajelor de deszăpezire. Zăpada viscolită măsoară, în unele zone, doi metri grosime. Circulaţia feroviară a fost restricţionată la viteze cuprinse între 30 şi 70 de kilometri pe oră pe unele tronsoane de cale ferată din Iaşi, Galaţi şi Constanţa, din cauza ninsorii şi a vântului puternic.
Cursuri suspendate în 58 de şcoli
Numărul şcolilor în care au fost suspendate cursurile din cauza condiţiilor meteorologice a ajuns, ieri, la 58, cu 27 mai mult decât se înregistrau în prima zi a săptămânii. Judeţul Neamţ întâmpină cele mai mari probleme din acest punct de vedere, unde în 31 de şcoli s-a decis întreruperea cursurilor. În Bacău şi în Iaşi erau suspendate, ieri, cursurile a câte 13 şcoli, iar în Vaslui o singură şcoală fusese închisă din pricina zăpezii.

În Bacău s-au blocat şi utilajele de deszăpezire
În comuna Plopana, din judeţul Bacău, Salvarea a ajuns la o gravidă şi la un bolnav care avea nevoie de dializă numai după ce utilajele de deszăpezire au îndepărtat troienele de zăpadă care blocau drumul. În satul Faraoani, tot din Bacău, până şi autofrezele au rămas înzăpezite, fiind nevoie de intervenţia altor utilaje pentru a face drum prin nămeţi.

80 de autoturisme, avariate din cauza vântului din Capitală
Numărul autoturismelor avariate de căderile de copaci sau ale altor obiecte desprinse din cauza vântului puternic a ajuns, ieri dimineaţă, la 80, numai în Bucureşti. Aproape 250 de conducători auto s-au prezentat, luni, la birourile de tamponări din Capitală, pentru a solicita eliberarea autorizaţiilor de reparaţie a autovehiculelor avariate în urma accidentelor uşoare şi a căderilor de copaci. Ieri, la prânz, numărul tamponărilor uşoare înregistrate era de aproximativ 150.

Prognoza hidrometeorologică e sumbră
"Riscul de inundaţii în 2006 este foarte ridicat. Capacitatea de absorbţie a solului este zero. Am mers de la Satu Mare la Oradea şi vă spun sincer că m-am speriat. Apa bălteşte pe câmp pentru că pământul nu mai are capacitate de absorbţie", a declarat directorul Apelor Române, Mădălin Mihailovici. El a adăugat că în România nu sunt unităţi de intervenţie rapidă în caz de necesitate. Directorul ANMH, Ion Sandu, a anunţat că, până pe 20 martie, va continua să plouă în partea de sud a României şi să ningă în celelalte regiuni. El a primit o prognoză a Centrului European care arată că, între 19 martie şi 2 aprilie, cantitatea de apă căzută săptămânal va avea o medie naţională de 7, 8 litri pe metru pătrat, urmând să crească din nou. De luni, termometrele pot depăşi 15 grade în unele zone ale ţării, ceea ce va duce la o topire accelerată a zăpezii. "Vom încerca să facem estimări pe intervale de trei săptămâni, dar mai mult de atât nu se poate", a spus Sandu. Continua creştere a nivelului râurilor interioare şi a Dunării este un efect combinat al topirii zăpezii şi al precipitaţiilor. Directorul de la Gospodărirea Apelor, Petre Stanciu, a avertizat că debitele râurilor Jiu, Motru, Druncea, Cosiştea, Vedea, Glavacioc, Sabar, Cotoc, Neajlov sunt la cota de atenţie. Debite sporite au şi Someşurile şi Crişurile. În munţii Pădurea Neagră din Germania a nins ca niciodată şi odată cu topirea zăpezii de la izvoarele Dunării, la care se adaugă ceilalţi afluenţi cu debite mărite, va crea un pericol iminent de inundaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite