România defrişată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele defrişărilor nu mai pot fi neglijate. Lipsa unei Agenţii Naţionale a Ariilor Protejate încurajează tăierile ilegale de păduri. În rezervaţiile noastre se fac construcţii, se

Efectele defrişărilor nu mai pot fi neglijate. Lipsa unei Agenţii Naţionale a Ariilor Protejate încurajează tăierile ilegale de păduri. În rezervaţiile noastre se fac construcţii, se exploatează resursele naturale, se face turism de masă, iar mai nou se şi vânează.

Tergiversarea înfiinţării unui organism care ar putea asigura conservarea pădurilor îngrijorează organizaţia ecologică Greenpeace. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea acestei instituţii.

Propunerea este acum întârziată de Ministerele Economiei, Agriculturii, Internelor şi Justiţiei.

"Miniştrii care nu au semnat încă vor găsi în drumul lor spre serviciu panouri cu un copac în forma unei ciuperci atomice, care le va atrage atenţia că întârzie protecţia pădurilor", au promis cei de la Greenpeace România.

Tăierea pădurilor din România a atins nivelul de catastrofă şi în rezervaţiile naturale protejate prin lege

Greenpeace solicită înfiinţarea de urgenţă a unei agenţii care să apere rezervaţiile. Ecologiştii avertizează că efectele defrişărilor nu mai pot fi neglijate.

Cele mai semnificative ameninţări care decurg din lipsa existenţei Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate sunt tăierile ilegale de păduri, construcţiile de infrastructură, exploatările de resurse naturale, dezvoltarea necontrolată de aşezări omeneşti şi obiective pentru turismul în masă, precum şi vânătoarea, se arată în comunicatul Greenpeace.

Tergiversarea înfiinţării unui organism pentru a asigura conservarea ariilor protejate îngrijorează organizaţia ecologică Greenpeace. "Pădurile au fost deja mutilate prin toată ţara cu sprijinul legiuitorilor şi al funcţionarilor Ministerului Agriculturii. De 18 ani încoace se taie pădurile neîncetat.

E timpul ca premierul Tăriceanu să intervină personal şi să recurgă la <> pentru a face posibilă scoaterea la lumină a ANAP", propune reprezentantul Greenpeace România, Gabriel Păun.

Nelegiuiri, cu carul

Noianul de agresiuni inacceptabile la adresa diversităţii biologice şi geologice a României sunt punctate pe rând de coordonatorul campaniei. El spune că astfel de acte barbare nu ar avea loc dacă ar exista administraţii responsabile ale ariilor naturale protejate.

"Drujbarii români şi austrieci trudesc mai nou cot la cot în pădurile virgine din Munţii Vâlcan, iar parlamentarii frustraţi vor să vâneze chiar şi în parcurile naţionale, ultimele refugii ale animalelor sălbatice. Preşedintele ţării îşi doreşte drum naţional prin inima Retezatului, ameninţând ultimul peisaj forestier intact din zona temperată a Europei. SC Biserica SA îşi face ilegal schit şi hotel din beton şi PVC chiar în zona de conservare a Parcului Naţional Ceahlău.

Limita Parcului Naţional Măcin s-a mutat pentru a face loc dinamitărilor pentru exploatarea granitului. ATV-urile brăzdează fără bariere ecosistemele fragile din ariile protejate", explică Gabriel Păun revoltat.

Panoul care te trage de mânecă

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea ANAP. Propunerea, potrivit Greenpeace, este acum întârziată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Justiţiei.

"Miniştrii care nu au semnat încă hotărârea de guvern privind organizarea şi funcţionarea ANAP vor găsi în drumul lor spre serviciu, în mai multe zone din Capitală, panouri de opt metri pătraţi care conţin o machetă ce ilustrează un copac în forma unei ciuperci atomice, pentru a le atrage atenţia că întârzierea înfiinţării ANAP are efecte catastrofice.

Le cerem miniştrilor să semneze HG-ul imediat în forma înaintată de Ministerul Mediului, ca să punem capăt abuzurilor", explică reprezentantul Greenpeace România, Gabriel Păun.

"Anumite ministere întârzie în mod dubios naşterea ANAP, care ar asigura conservarea ariilor protejate"
Gabriel Păun,
Greenpeace România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite