România, cuprinsă de frenezia grevelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ultima sută de metri, Guvernul e asaltat de un val de ameninţări cu greva din partea mai multor categorii bugetare. Profesorii, doctorii şi artiştii îşi revendică dreptul la salariile promise.

Învăţământul, sănătatea şi cultura suportă umilinţa de a fi veşnic la coada listei cu priorităţi a statului.

Cu gândul la înrăutăţirea situaţiei fiscale înainte de alegeri şi cu perspectiva temperării creşterii economice pentru anul viitor, premierul Tăriceanu anunţă efecte apocaliptice în caz că s-ar mări în cele din urmă salariile bugetarilor. Şi totuşi, analistul Moody’s pentru Europa de Est, Kenneth Orchard, a declarat pentru agenţia NewsIn că decizia de majorare a salariilor în învăţământ nu este atât de periculoasă încât să atragă scăderea perspectivei de rating a României, iar datoria publică a ţării este “destul de redusă” şi costul finanţării este “suportabil”.

Sindicaliştii au ameninţat Guvernul cu blocarea sistemului bugetar printr-o grevă generală înainte de alegeri. Liderii de la Sanitas, Spiru Haret şi Sed Lex s-au întâlnit, săptămâna trecută, într-un comitet de criză. Actualul Guvern trebuie să facă faţă valului de critici venite din partea bugetarilor, după ce Executivul a blocat majorarea salarială promisă dascălilor. În replică, Ministerul Educaţiei a invitat sindicatele la discuţii.

Noiembrie tumultuos

Penultima lună a anului se anunţă de pe acum luna grevelor generale. Nemulţumirile profesorilor au atras acelaşi tip de proteste şi din partea medicilor. Jumătate de milion de bugetari pun în prezent presiune pe Guvern pentru a primi controversata majorare de 50%. Sindicatele au încercuit în calendarul protestelor datele de 3, 13 şi 20 noiembrie. „Dacă Guvernul îşi menţine poziţia încăpăţânată, şi ar trebui s-o facă, se va descurca bine (cu valul de greve anunţate pentru noiembrie – n.r.) pentru că mai sunt două luni până la alegeri şi atunci sindicatele nu ar trebui să pună presiune”, consideră analistul politic Cristian Ghinea.

„E ceea ce americanii numesc „lame duck”: adică cei care sunt pe final de mandat şi care nu vor mai veni la putere. Guvernul Tăriceanu e în situaţie similară. Sindicatele pot să-l ameninţe, dar fără folos: Guvernul oricum pică în două luni”. Confruntaţi cu perspectiva inutilităţii gestului de a protesta în faţa unui Guvern muribund, bugetarii continuă, totuşi, s-o facă.

De ce? „În România avem mulţi cetăţeni dependenţi de stat care lucrează în sectorul public şi sunt bine organizaţi sindical şi, cum avem o presă populistă care le acordă mare atenţie, înainte de alegeri e momentul potrivit să ceară bani. E un model de «dăm spagere la buget înainte de alegeri» care se tot repetă”, declară Ghinea.

Şi artiştii s-au săturat de boemă

Ultima veste vine dinspre cultură. Artiştii Filarmonicii George Enescu au intrat într-o serie de greve japoneze din cauza noii legi a teatrelor şi instituţiilor muzicale, care le micşorează salariile cu 35 de procente. În cazul Filarmonicii există o prevedere specială, Legea 102/2004, care prevedea majorări semnificative la salariile „de mizerie“ ale angajaţilor acestei instituţii, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Cultelor, Demeter Andras.

Însă, această lege a fost abrogată de la 1 septembrie, când a intrat în vigoare Legea 353/2007.  Doar că, dintr-un viciu de procedură, nu există normele metodologice prin care ea să fie aplicată şi să se introducă noua grilă de salarizare. Prin urmare, artiştii Filarmonicii nu beneficiază în prezent nici de majorările adoptate prin vechea lege, nici de cele prevăzute în noua grilă.

Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole au decis, la începutul săptămânii trecute, să prelungească până la începutul lui noiembrie perioada de negocieri asupra proiectului de norme metodologice de aplicare a Legii 353/2007. Acesta ar urma să fie transmis Guvernului spre aprobare la începutul lunii noiembrie, potrivit Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite