România, în topul creşterii costurilor cu manopera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, în topul creşterii costurilor cu manopera
România, în topul creşterii costurilor cu manopera

Costurile totale pentru o oră de muncă în România au sporit în trimestrul al doilea, în medie cu 11,7% faţă de perioada similară din 2008.

Acesta este al doilea ritm de creştere din Uniunea Europeană după Bulgaria, potrivit datelor preliminare raportate ieri de biroul european de statistică, Eurostat.

Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile şi cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat în industrie cu 13,4% pe an, în construcţii - cu 10,4% pe an, în timp ce în sectorul serviciilor s-a raportat o creştere anuală de 10,6%.

La polul opus se află Lituania şi Estonia, care au avut scăderi ale costurilor cu forţa de muncă de 6,2%, respectiv 0,6% în trimestrul al doilea din acest an.

Pe poziţia a treia, după România, s-a clasat Finlanda, cu un avans al costurilor cu forţa de muncă în trimestrul al doilea de 8,6% faţă de trimestrul similar din 2008.

Scumpiri în zona euro

La nivelul UE, Eurostat a estimat pentru trimestrul al doilea o creştere, în termeni nominali, cu 3,7% a costului cu forţa de muncă, în timp ce în zona euro, avansul a fost de 4%.

Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de muncă au crescut în zona euro cu 5,3% în industrie, cu 4,5% în construcţii şi cu 3,2% în servicii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite