Romania pierde contracte de miliarde de dolari cuvenite in urma importurilor de armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul National Sindical (BNS) va sesiza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si Parchetul National Anticoruptie in privinta modului cum se desfasoara importurile de armament, care s-au dovedit

Blocul National Sindical (BNS) va sesiza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si Parchetul National Anticoruptie in privinta modului cum se desfasoara importurile de armament, care s-au dovedit paguboase pentru industria romaneasca de aparare. Romania a importat in ultimii 14 ani echipamente militare in valoare de peste patru miliarde de dolari si va mai fi obligata sa cheltuiasca "peste sapte miliarde de dolari bani publici" pana in anul 2010, pentru a-si aduce armata, politia si serviciile speciale la nivelul institutiilor similare din NATO si Uniunea Europeana, sustine presedintele BNS, Dumitru Costin. In opinia liderului sindical, programele de inzestrare cu armament ale statului roman n-au fost pana acum prea reusite, in conditiile in care la ora actuala "Mig-urile le gasim prin aratura, iar turelele de tancuri zac prin niste depozite". Totusi, BNS nu este impotriva importurilor de tehnica militara, cu conditia ca acestea sa respecte prevederile legale si, in mod special, cele care reglementeaza obligatiile de offset. Offset-ul reprezinta un set de obligatii de natura economica pe care o firma care vinde tehnica militara intr-o alta tara si le asuma fata de tara importatoare. Acordurile de tip offset au aparut dupa al doilea razboi mondial in Europa Occidentala si Japonia si se practica in prezent in intreaga lume, inclusiv in tari foste comuniste. Offset-ul are ca scop incurajarea industriei de armanent din tara care importa tehnica militara. Pe plan mondial, offsetul ajunge uneori pana la 200 la suta din valoarea contractului de import de armament. In Romania offset-ul a fost reglementat prin OUG 189/2002, aprobata prin Legea 354/2003. Dar pana acum importurile de armament ale Romaniei nu au adus sub forma de offset "nici un cent" industriei autohtone de aparare, afirma Costin.
Singurul contract de compensare - un export de bulion
Liderul BNS acuza in mod special ultimele doua afaceri de proportii derulate in prezent de Romania: achizitia a doua fregate din Marea Britanie si contractul privind securizarea frontierelor. In primul caz, contractul de achizitie este, intr-o prima etapa, in valoare de 185 de milioane de dolari, dar va putea depasi in final 600 de milioane de dolari. Contractul privind securizarea frontierelor va costa statul roman aproape un miliard de euro. Potrivit OUG 189/2002, obligatiile de offset ale firmelor straine care vand in Romania sunt de cel putin 80 la suta din valoarea contractului. Altfel spus, numai din aceste doua contracte, industria romaneasca de aparare ar trebui sa obtina comenzi de peste 1,2 miliarde de dolari. In privinta fregatelor, firma britanica BAE Systems, care realizeaza reconditionarea si modernizarea lor, are la dispozitie, conform contractului, 5 ani pentru a-si onora obligatiile de offset. Termenul curge de la inceputul anului trecut, de la semnarea contractului de achizitie a celor doua nave. Recent, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Decebal Ilina, declara ca, in contul obligatiilor de offset, firma BAE va ajuta fabricile romanesti din industria de aparare sa-si omologheze munitia de infanterie de calibru 5,56 milimetri, conform exigentelor NATO, pentru a o putea exporta si in tari membre ale Aliantei Atlantice. Totusi, sindicatele din industria de aparare nu sunt multumite cu aceasta varianta, intrucat ar prefera ca offsetul sa incurajeze ramurile industriale cu valoare adaugata mare. Liderul BNS a amintit ca, in anii trecuti, si contractul de modernizare a avioanelor MIG 21 Lancer, pentru care statul roman a platit circa 400 de milioane de dolari, a inclus obligatii de offset. Dar in contul lor, firma israeliana Elbit, care a incasat peste jumatate din valoarea contractului, a ajutat industria romaneasca sa faca niste exporturi de ... bulion, sustine Costin.
Institutia "domnul Marinica"
Ordonanta privind offsetul ramane, deocamdata, pentru firmele straine, doar o obligatie pe hartie, intrucat in Romania nu s-a creat inca o institutie esentiala pentru derularea programelor de offset: Agentia de compensare pentru achizitiile de tehnica speciala. Aceasta structura guvernamentala ar trebui sa participe la negocierea contractelor de offset ale Romaniei si sa vegheze la respectarea lor. In lipsa ei, obligatiile de offset se negociaza in numele Romaniei de "un domn Marinica, un colonel reactivat la Ministerul Economiei", spune Costin. Daca obligatiile de offset nu vor ajunge sa "dopeze" industria romaneasca de aparare, aceasta isi va continua declinul. De la 140.000 de salariati in 1989, aceasta ramura economica mai are acum sub 27.000 de oameni, iar numarul va ajunge la cel mult 12.000, peste un an. Pana in prezent s-au cheltuit din bugetul de stat peste 360 de milioane de euro pentru somajul tehnic al salariatilor din sistem, a mai spus Costin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite