România continuă să exporte materii prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12,6 miliarde de euro - ceva mai mult de o treime din totalul comerţului exterior. În aceeaşi perioadă, importurile au depăşit valoarea de 18 miliarde de euro şi au continuat să crească

12,6 miliarde de euro - ceva mai mult de o treime din totalul comerţului exterior. În aceeaşi perioadă, importurile au depăşit valoarea de 18 miliarde de euro şi au continuat să crească într-un ritm cu 5% mai accelerat decât exporturile.
Trei sferturi din totalul mărfurilor cumpărate de peste graniţă reprezintă importuri definitive, destinate consumului, şi doar 23% participă la modernizarea sau retehnologizarea industriei. De altfel, ceea ce îi îngrijorează atât pe analiştii financiari, cât şi pe industriaşi este calitatea exporturilor şi importurilor. Mai exact, România continuă să trimită pe pieţele externe materii prime (de exemplu lână, piei brute sau minereuri) şi să cumpere din afara graniţei produse cu valoare adăugată mare - tricotaje, încălţăminte, piese de schimb etc.Deficitul comercial, calculat ca diferenţă între exporturi şi importuri, a crescut spectaculos în fiecare lună din 2006. În plus, începând din aprilie, valoarea deficitului a fost constant superioară pragului de un miliard de euro. Cumulat, pe primele şase luni din acest an, deficitul comercial a ajuns la 5,8 miliarde de euro, în creştere cu 37,8% faţă de perioada similară din 2005.
Amănunte în pag. Finante

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite