România contestă reducerea emisiilor poluante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea

România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării. Aceasta e prima acţiune în instanţă a guvernului împotriva unei hotărâri a Comisiei.

Decizia a fost luată în ultima şedinţă din anul trecut, când guvernul a hotărât să facă uz de drepturile sale legitime faţă de decizia Comisiei Europene de a-i reduce României cota de emisii poluante cu 20%. Pe baza acestui mandat, România a introdus, pe 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două acţiuni în anularea deciziilor CE.

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a declarat că acţiunile au fost depuse de către departamentul pe care îl conduce, prin intermediul Agentului Guvernamental. Contestaţia României a fost argumentată prin faptul că oficialii Comisiei nu au dreptul să stabilească cifre, ci doar să respingă total sau parţial planul naţional de alocare de emisii poluante.

S-a invocat şi lipsa de transparenţă a modelului utilizat la calcularea noilor cote. Autorităţile române spun că a fost încălcat principiul nediscriminării, formulându-se un model doar pentru România şi Bulgaria. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite