BM: România trebuie să-şi consolideze rapid şi profund politica fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să-şi consolideze rapid şi profund politica fiscală pentru a evita riscul unei aterizări forţate, prin restaurarea disciplinei bugetare, eficientizarea cheltuielilor publice şi mobilizarea mai bună a resurselor, susţine Banca Mondială, în Strategia de parteneriat cu România.

În ultimii ani, politicile fiscale şi de venituri implementate în România au fost în mare parte pro-ciclice şi au condus la dezechilibre şi vulnerabilităţi care nu mai sunt sustenabile, în contextul unui progres redus în modernizarea sectorului public, precum şi al înrăutăţirii condiţiilor economice globale, arată Banca Mondială, potrivit NewsIn.

Pentru a evita riscul unei aterizări forţate a economiei româneşti, Banca Mondială susţine că este nevoie de aprobarea legii de responsabilitate fiscală, de crearea unui consiliu fiscal independent, de aprobarea de către Parlament, înainte de Legea bugetului, a unei strategii eficiente pe termen mediu cu plafoane de cheltuieli bugetare şi număr de personal pentru următorii trei ani.

De asemenea, Banca Mondială subliniază că, în 2010, creşterea facturii salariale în sectorul public trebuie să fie sub rata inflaţiei.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite