România, în confuzie de date privind mediul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că în rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene din 2006 sunt menţionate progresele României în ceea ce priveşte combaterea poluării industriale, fenomenul se menţine în

Cu toate că în rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene din 2006 sunt menţionate progresele României în ceea ce priveşte combaterea poluării industriale, fenomenul se menţine în continuare la cote alarmante. Evaluările făcute de Comisia Europeană se bazează în cea mai mare măsură pe datele furnizate de Ministerul Mediului şi doar parţial pe inspecţii independente. În aceste condiţii, apar mari semne de întrebare asupra preciziei informaţiilor transmise la Bruxelles de către Ministerul Mediului. Anul trecut au fost emise două rapoarte de monitorizare, prin care ţara noastră era avertizată cu privire la problemele de mediu. Cele mai mari dificultăţi erau semnalate în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, producerea şi desfacerea organismelor modificate genetic şi managementul ariilor protejate. Ambele rapoarte au apreciat că domeniul cel mai problematic pentru protecţia mediului - poluarea industrială - a înregistrat progrese importante, fiind prin urmare în graficul stabilit. Aceste concluzii au fost surprinzătoare, având în vedere că atât în 2006, cât şi în prezent problemele României legate de controlul poluării industriale au rămas nesoluţionate.

Poluarea industrială, scăpată de sub control

Chiar la începutul acestei luni, comisarul-şef al Gărzii de Mediu a recunoscut faptul că există mari probleme în privinţa controlului poluării industriale, fiind prezentat exemplul indienilor de la Mittal Steel Galaţi.

Această companie nu a alocat decât 18% din sumele pe care era obligată să le investească pentru protecţia mediului. Deşi situaţia era cunoscută de mai mult de jumătate de an, specialiştii de la Ministerul Mediului nu au luat nicio măsură pentru a controla emisiile de gaze care sufocă Galaţiul. Cazul Mittal Steel nu este însă singular. Un alt exemplu este Copşa Mică, oraş care la începutul acestui an a fost desemnat de o publicaţie britanică cel mai poluat din Europa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite