În România se duce o luptă confuză pentru reforma serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza serviciilor secrete şi CNSAS, teme de actualitate în presa germană

Mitul forţei imbatabile a Securităţii, născut în timpul comunismului, când poliţia secretă teroriza populaţia, a fost confirmat zilele acestea în România, comentează ziarul german "Sueddeutsche Zeitung" din Munchen.
Într-un articol intitulat "România secretă, lupta confuză pentru o reformă a serviciilor secrete" este reflectată situaţia serviciilor secrete româneşti, care au "agenţi, dar nu şi şefi". Faptul că de peste 10 zile serviciile SRI şi SIE nu au încă şefi, după ce foştii directori s-au retras la presiunea preşedintelui Traian Băsescu, nu face decât să confirme mitul puterii Securităţii, susţine autoarea articolului, jurnalista Katrin Lauer. Deocamdată, România este în expectativă pentru că şeful statului este obligat să găsească o cale de compromis, care să-l mulţumească şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. În plus, după cum aminteşte autoarea, proiectul de lege al guvernului referitor la serviciile de informaţii diminuează considerabil puterea preşedintelui Băsescu asupra SRI şi SIE.

Proiectul guvernului, lăudat
Lauer susţine că varianta de lege a lui Tăriceanu ar fi un pas spre demitizarea serviciilor secrete româneşti şi, în plus, este agreată şi de comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini.
Comisarul european a cerut, în vizita sa la Bucureşti, o mai mare transparenţă a serviciilor secrete şi mai mult control public.
În legătură cu CNSAS, presa germană vorbeşte în continuare de recrutarea copiilor de 15-16 ani, dar şidespre acţiunea "Voci curate", calificată drept o iniţiativă cu motivaţii obscure.
"Civic Media" este o organizaţie neimportantă, scrie "Deutsche Welle", care nu are o linie de activitate clar definită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite