Romania va putea sa concureze cu "tigrii" recent intrati in UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Care sunt principalele obiective ale ,Programului de Parteneriat cu Romania", documentul pentru a carui definitivare va aflati astazi la Bucuresti? - Principalul motiv al vizitei la Bucuresti este

- Care sunt principalele obiective ale ,Programului de Parteneriat cu Romania", documentul pentru a carui definitivare va aflati astazi la Bucuresti?
- Principalul motiv al vizitei la Bucuresti este acela ca munca pe care o desfasuram cu Guvernul Romaniei sa ajunga la o concluzie. Timp de sase luni au avut loc o serie de runde de negocieri si credem ca a venit momentul ca Romania sa colaboreze cu Banca Mondiala intr-un stil nou, in baza unui altfel de parteneriat.
- Care sunt concluziile dumneavoastra in urma discutiilor cu premierul Tariceanu si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu? Are Romania o strategie financiara solida si o politica fiscala coerenta?
- Daca ne uitam unde era Romania acum 5-6 ani, putem spune ca s-au inregistrat progrese foarte mari. Potrivit standardelor folosite de Banca Mondiala, Romania este acum o tara cu venit mediu care se afla pe drumul cel bun, lucru care atrage dupa sine o noua modalitate de a face afaceri. In perspectiva scurta, cand ne punem intrebarea daca Romania are un cadru legal fixat, o structura echilibrata de venituri si cheltuieli si toate mecanismele care sa-i permita sa absoarba toate fondurile europene ce vor veni dupa 2007, raspunsul este nu. Dar daca ne intrebam daca Romania se indreapta in aceasta directie, atunci raspunsul este da. Cum se ajunge la acel stadiu este un proces complicat. Trebuie sa lucram in continuare pentru a fi siguri ca drumul ales este cel corect. Nu suntem acolo, dar drumul este cel bun.
- De curand a fost publicat raportul Bancii Mondiale ,Doing Business" pentru 2006, care sunt modificarile survenite in ceea ce priveste Romania? Cat de competitiva este economia romaneasca in raport cu anii trecuti, dar si in comparatie cu Bulgaria si cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est?
- Modificarile mediului de afaceri din Romania sunt impresionante. Comparabil cu ceea ce a fost cu cativa ani in urma, in administratie si in politica fiscala, schimbarile sunt substantiale. Dar sa spunem ca Romania este la fel de competitiva ca si Slovacia este o greseala. Pana acolo mai sunt multe de facut. In ultimii ani, ponderea sectorului privat in PIB a continuat sa creasca, pana la 75 la suta, aproape de nivelul tarilor care au intrat in UE anul trecut. Atat Romania, cat si Bulgaria au facut pasi importanti, dar mai au multe de facut, mai au multe alegeri dificile si dureroase. Romania nu este departe de momentul in care va putea sa concureze cu ,tigrii" recent intrati in UE, daca reformele vor continua. Investitiile green-field incep sa devina consistente, dar este nevoie de o strategie investitionala si pentru domeniile care asigura suportul pentru dezvoltare, in sistemul de formare profesionala, in cercetare, in infrastructura, in tehnologiiile informationale, toate acestea concurand la cresterea competitivitatii economiei romanesti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite