România dă în clocot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă astăzi temperaturi de 40 de grade Celsius. În iulie şi august vor fi furtuni violente, iar în septembrie, secetă "catastrofală" Meteorologii avertizează că vom

Meteorologii anunţă astăzi temperaturi de 40 de grade Celsius. În iulie şi august vor fi furtuni violente, iar în septembrie, secetă "catastrofală"

Meteorologii avertizează că vom avea o vară cu temperaturi care vor depăşi 44 de grade Celsius. În lunile iulie şi august se anunţă furtuni violente.

Temperatura aerului va atinge, astăzi, 40 de grade Celsius în anumite zone ale ţării. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis "cod portocaliu" în opt judeţe (Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila) şi în Bucureşti. În restul judeţelor, se va menţine avertizarea cu cod galben.

Noaptea, în sud-vestul şi sudul ţării, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Temperaturi de peste 44 de grade

Temperaturile vor fi extreme în această vară, cu valori de peste 44 grade Celsius, dar nu se poate estima cât de lungi vor fi perioadele în care vom suporta canicula, a declarat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Temperaturile medii vor fi mai mari decât în mod obişnuit. Meteorologii anunţă pentru lunile iulie şi august furtuni violente.

Precipitaţiile din vară nu vor diminua seceta, ci o vor amplifica, a mai spus Ion Sandu. În perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 s-au înregistrat cele mai mici cantităţi de precipitaţii din istorie. Potrivit prognozelor, seceta se va accentua în iulie şi august şi "va deveni catastrofală în luna septembrie". Precipitaţiile vor fi scăzute exact în zonele unde deja este secetă.

Statisticile arată că aproape 60 de ani din ultimul secol au fost secetoşi. "Uscarea excesivă a solului provoacă apariţia de crăpături ale solului şi, implicit, la evaporarea apei. În egală măsură, apa freatică este influenţată de lipsa de precipitaţii", a adăugat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", Cristian Hera. Acesta a precizat că, dacă rezervele de apă din sol se adâncesc, vor fi afectate ciclurile biologice ale plantelor.

Canicula a ucis 25 de oameni în şapte zile

Autorităţile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti au anunţat că ieri, până la ora 14.00, au fost înregistrate alte două decese, pe lângă cele 23 de săptămâna trecută, cauzate probabil de caniculă. Autoritatea de Sănătate Publică din judeţul Caraş Severin a comunicat decesul unui bărbat, în vârstă de 45 ani, care a făcut stop cardio-respirator. De asemenea, Autoritatea de Sănătate Publică Arad a anunţat decesul unui bărbat de 59 de ani, care a suferit un infarct miocardic acut. Până joi, 21 iunie, au murit din cauza caniculei 19 persoane, alte trei decese fiind înregistrate vineri. Cele mai multe decese,14, au fost în Capitală.

Bani aruncaţi degeaba în puţurile din Perieni

Autorităţile vasluiene au început o lucrare în valoare de 17 miliarde de lei în localitatea Perieni, grav afectată de seceta din acest an, lucrare ce constă în săparea a patru puţuri ce ar trebui să le asigure localnicilor necesarul de apă. Soluţia aleasă este însă departe de a rezolva problema oamenilor. Deşi se estimase iniţial că vor găsi apă la o adâncime de 30 de metri, nici măcar la 70 nu se întrevede o speranţă de rezolvare a situaţiei. Asta în timp ce la doi paşi de puţurile care se sapă există o conductă care aduce apă din barajul Cuibul Vulturilor şi alimentează Bârladul şi care ar putea deserivi şi localitatea Perieni, relatează în ediţia sa de ieri "Adevărul de Vaslui". "În proiect scrie că trebuia să găsim apă potabilă la 30 de metri, noi săpăm deja la 70 de metri şi nu am găsit decât un strat de pietroaie", ne-a declarat unul dintre şefii de şantier aflat cu muncitorii la săpatul puţurilor sâmbătă.

Posibila soluţie, ignorată

Directorul RAGCL Bârlad, Grigore Marcu, le-a propus celor de la Perieni să nu mai sape puturi, ci să facă un contract de închiriere a conductei de la Cubul Vulturilor. Autorităţile au preferat însă să plătească 17 miliarde pentru a săpa patru puţuri decât să se racordeze la o instalaţie deja construită. "Când eram directorul RAGCL Bârlad, ştiu că am semnat cu CJ Vaslui un protocol, care prevedea ca toate comunele care aveau acces la proiectul Solle Bonne, de aducţiune a apei, să se înţepe în conductele de alimentare cu apă ale Bârladului. Am fost de acord, dar am stabilit clar că apa care vine prin conducta respectivă, cum este cea de la Perieni, nu este potabilă, este direct din barajul Cuibul Vulturilor, iar ei urmau să vadă dacă îşi pot achiziţiona o staţie de epurare a apei. Dacă îmi spuneţi că acum forează puţuri lângă conducta de apă care alimentează Bârladul, mi se pare o greşeală, pentru că acolo apă se găseşte la o adâncime mai mare de 150 de metri. Mai bine cumpărau o staţie de epurare şi înţepau magistrala, că este mult mai ieftin", crede fostul director al RAGCL Bârlad, Grigore Marcu.

Şi Europa fierbe

Căldurile insuportabile nu sunt o realitate doar pentru români. Condiţiile meteorologice extreme afectează, la sfârşit de iunie, întreg bătrânul continent. În Grecia, Turcia şi Bulgaria, temperaturile au atins deja un nivel-record, iar meteorologii anunţă alte săptamâni de călduri infernale. Serviciile de urgenţă greceşti au fost în stare de alertă maximă ieri, în urma temperaturilor de 46 de grade. Experţii apreciază că luna aceasta a fost cel mai călduros iunie din ultimii 90 de ani. Între timp, Bulgaria se pregăteşte de zile şi mai călduroase decât în ultima săptămână, când s-au înregistrat temperaturi-record pentru această perioadă. Presa bulgară anunţă că astăzi va fi cea mai călduroasă zi de până acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite