România - chemată la Bruxelles să dea raport despre aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Cum evaluează Direcţia Generală de Sănătate Publică şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene existenţa celor 115 focare confirmate de gripă aviară din România ? - Comisia

- Cum evaluează Direcţia Generală de Sănătate Publică şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene existenţa celor 115 focare confirmate de gripă aviară din România ?
- Comisia Europeană este îngrijorată de apariţia noilor focare de gripă aviară din România şi urmăreşte îndeaproape situaţia. Suntem îngrijoraţi mai ales din cauză că un rol important în răspândirea bolii par să fi jucat unele acţiuni şi mişcări ilegale, iar acum noi focare sunt semnalate în fiecare zi. Această situaţie reprezintă o problemă nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă. Totuşi, suntem încurajaţi de faptul că primul-ministru a preluat problema şi supraveghează personal situaţia.
- Sunteţi mulţumit de măsurile luate de autorităţile române pentru a restrânge gripa aviară?
- În acest moment, situaţia epidemiologică privind gripa aviară în România nu poate fi evaluată pe deplin, deoarece Comisiei îi lipsesc informaţiile detaliate. Comisia a oferit României ajutorul său în lupta împotriva gripei aviare, dar România a refuzat. În schimb, a cerut ajutor Organizaţiei pentru Hrană şi Agricultură (FAO) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Un expert veterinar olandez de la FAO s-a alăturat echipei OMS şi a început să lucreze de ieri, aşa că sperăm să avem în curând mai multe informaţii de la faţa locului. De asemenea, am cerut României să ofere informaţii despre situaţia exactă privind gripa aviară, în faţa Comisiei Europene şi a statelor membre, în cadrul reuniunii Comisiei pentru Hrană şi Sănătate Animală care va avea loc vineri.
- Cum comentaţi faptul că ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a prezentat la Bruxelles înaintea Raportului Comisiei din 16 mai şi a dat declaraţii liniştitoare privind închiderea focarelor de gripă aviară în România?
- Raportul Comisiei din 16 mai a luat în consideraţie faptul că România a transpus legislaţia UE în privinţa gripei aviare, dar a identificat clar problemele din sectorul veterinar din România, în special în privinţa Encefalopatiei Spongiforme Bovine (n.r. - boala vacii nebune). Rezultatul a fost un steguleţ roşu şi constatarea că structurile veterinare din România sunt ele însele o problemă. Ca parte a condiţiilor privind extinderea, autorităţile române trebuie să demonstreze că serviciile veterinare îndeplinesc criteriile de bază ale UE şi că sunt capabile să facă faţă situaţiilor de urgenţă, cum ar fi tratarea acestor noi focare de gripă aviară, în mod corespunzător şi eficient.
- Care credeţi că vor fi efectele acestei situaţii asupra Raportului Comisiei din octombrie, în special la Capitolul Sănătate publică şi Protecţia Consumatorilor?
- Nu pot să judec în avans evaluarea Comisiei Europene privind gradul de pregătire a României pentru aderare, care va fi făcută de Colegiul Comisarilor în octombrie, ca parte a unei evaluări globale. Sigur însă, Comisia va fi foarte atentă, în lunile care urmează, în a se asigura că aceste probleme sunt rezolvate de către România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite