România cade pe noi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români sunt victimele unor accidente stupide, loviţi de obiecte picate parcă din cer! Doi tineri din Iaşi s-au trezit cu bucăţi de tencuială peste ei, desprinse din Casa

Tot mai mulţi români sunt victimele unor accidente stupide, loviţi de obiecte picate parcă din cer! Doi tineri din Iaşi s-au trezit cu bucăţi de tencuială peste ei, desprinse din Casa Studenţilor, în timp ce beau bere la o terasă. Au fost internaţi cu leziuni, iar administratorii imobilului s-au ales cu o simplă amendă.

Mai grav însă a fost un accident din judeţul Harghita. O persoană a murit şi alta se află în stare critică după ce maşina cu care se deplasau regulamentar a fost îngropată sub zeci de buşteni.

Aceştia au căzut dintr-un camion care a intrat cu viteză în curbă. În timp ce o familie este îndurerată, iar un om se zbate între viaţă şi moarte, autorităţile dau din colţ în colţ pentru găsirea vinovatului.

Cazurile în care românii mor cu zile, striviţi de balcoane, faţade de imobile sau de copaci neîngrijiţi, au devenit frecvente. Autorităţile nu sunt capabile să ia măsuri

Din cauza indolenţei care ne guvernează, românilor "le cade cărămida în cap" când se află la terasă, pe stradă, în maşină sau acasă în pat.

Nimeni nu răspunde în România atunci când este vorba de accidentele "din senin". Fie că se desprind faţade, fie că mai cade câte un ghiveci de la balcon sau câte un geam, până când se găseşte vinovatul trec ani buni.

Legile nu le obligă pe autorităţi să prevină astfel de incidente, ci pur şi simplu vinovatul este căutat post-factum, adică atunci când moare cineva sau este grav rănit.

Situaţia este similară pe şosele. Diferite încărcături cad din camioane, iar găsirea vinovatului este o adevărată poveste, pentru că atât transportatorul, cât şi cel care a încărcat camionul se acuză reciproc, iar autorităţile caută la nesfârşit un ţap ispăşitor.

Betoane în meniu

Doi tineri care stăteau la o terasă din faţa Casei Studenţilor au fost loviţi marţi de o bucată din faţada clădirii. Unul dintre bărbaţi a fost lovit la cap, iar celălalt în zona toracelui.
Medicii spitalelor de Neurochirurgie şi de Urgenţe, unde au fost transportaţi tinerii, susţin că starea acestora este bună. Clădirea se află în renovare de 12 ani, însă bucata de tencuială desprinsă se găsea în zona care nu a intrat încă în renovare.

Deşi terasa a fost autorizată de primărie, autorităţile locale susţin că n-aveau de ce să verifice siguranţa amplasamentului. "Chiar dacă primăria a emis autorizaţia de funcţionare a terasei, nu suntem obligaţi să ne ocupăm de siguranţa în construcţii", a precizat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi susţin că vor sancţiona atât conducerea instituţiei, cât şi firma de construcţii care a executat lucrările de reparaţii. "Vom amenda administratorii clădirii pentru încălcarea legii calităţii, care impunea ca ei să să înregistreze periodic stadiul clădirii şi modificările care se fac", a declarat Radu Lupăşteanu, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi. Reprezentanţii Casei Studenţilor s-au abţinut de la orice fel de declaraţii.

"Este primul incident de acest fel şi până la finalizarea anchetei nu putem spune nimic", a declarat Adrian Căliman, directorul Casei Studenţilor Iaşi.

Morţi sub buşteni căzuţi din camion

O femeie a murit şi o alta a fost grav rănită după ce mai mulţi buşteni dintr-un camion s-au desprins şi au căzut peste autoturismul cu care se deplasau regulamentar. Cauzele accidentului petrecut marţi dimineaţă în comuna harghiteană Corbu sunt încă neclare.

Primele indicii duc la concluzia că a cedat o parte a cadrului metalic din care este construită remorca. O altă cauză ar putea fi încărcătura neasigurată. Criminaliştii harghiteni investighează cazul.

"Neglijenţă criminală"

Incidente de genul celui de la Iaşi, unde s-a prăbuşit faţada unui imobil peste clienţii unei terase, se produc din neglijenţă. "Elementară pentru funcţionarea unui imobil este existenţa unei cărţi tehnice a clădirii. În România, 90% din clădiri nu au această carte", ne-a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă.

Acesta spune că, în timp, clădirile suferă mai multe reparaţii, iar inexistenţa unei evidenţe a acestora poate conduce la accidente grave. "Putem vorbi chiar de o neglijenţă criminală faţă de spaţiul locativ", a adăugat Mereuţă. Tot el spune că autorităţile se fac vinovate şi că fondurile pentru consolidări au rămas în ultimii ani necheltuite, din lipsă de strategie, iar banii au ajuns înapoi la stat, în timp ce bucăţi din diverse imobile cad peste trecători.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite