Romania s-a ales cu 62 de amendamente la raportul Moscovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maine dimineata, la Bruxelles, in Comisia pentru Afaceri Externe, Securitate si Aparare a Parlamentului European va avea loc un prim vot asupra raportului lui Pierre Moscovici privind gradul de

Maine dimineata, la Bruxelles, in Comisia pentru Afaceri Externe, Securitate si Aparare a Parlamentului European va avea loc un prim vot asupra raportului lui Pierre Moscovici privind gradul de pregatire a Romaniei pentru intrarea in UE. Membrii comisiei au depus deja amendamente la acest raport, numarul acestora nefiind de neglijat: 62 de amendamente la un raport cu doar 24 de paragrafe. Cele mai dure amendamente vin din partea grupului PPE si al Verzilor. Cel mai mare numar de amendamente ( 9) l-a depus Joost Lagendjick, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Turcia, din partea Verzilor. Dar cele mai dure si dificil de implementat in cazul in care ar fi votate si incorporate in forma finala a Raportului Moscovici apartin europarlamentarei maghiare Kinga Gal, din grupul PPE. Fosta consiliera a UDMR si membra a FIDEZS, Kinga Gal cere introducerea de noi paragrafe in Raport care sa contina cererile Parlamentului European la adresa autoritatilor romane. Intre amendamentele Gal figureaza ,reinfiintarea Universitatii de stat in limba maghiara, iar ca prim pas urgent infiintarea facultatilor maghiare la Universitatea Babes-Bolyai" si ,masuri suplimentare concrete in domeniul descentralizarii si autoguvernarii in conformitate cu nevoile si cererile comunitatii maghiare". Amendamentele europarlamentarei sunt intarite prin altele depuse de colegii din PPE, care isi exprima ingrijorarea in legatura cu respectarea drepturilor minoritatilor, maghiara si roma, din Romania, si respingerea proiectului de lege privind statutul minoritatilor (Istvan Szent-Ivanyi, de la Verzi).
Elmar Brok aminteste de clauzele de salvgardare
Presedintele comisiei, europarlamentarul popular Elmar Brok, a depus un singur amendament, care, datorita pozitiei sale, are toate sansele sa treaca. El a fost singurul care a amintit clauzele de salvgardare, cerand ca Parlamentul European ,sa ia pozitie in privinta utilizarii" acestora, "in functie de stadiul implementarii reformelor necesare si pe baza evaluarii detaliate a situatiei in primavara urmatoare", amintind obligativitatea Comisiei European de a tine cont de pozitia Parlamentului in privinta recomandarii momentului aderarii. Elmar Brok, care nu s-a sfiit sa declare de curand ca Romania nu este pregatita sa adere in 2007, face trimitere la posibilitatea ca in primavara sa existe inca un vot al Parlamentului European privind gradul de pregatire si data aderarii Romaniei la UE. Dar cele mai multe amendamente depuse de europarlamentari din toate grupurile politice se refera la intarzierilor persistente in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt dar si pe scara larga in societatea romaneasca, inclusiv in domeniul juridic, continuarea reformei juridice si administrative. In cazul in care amendamentele nu trec la votul Comisiei de Afaceri Externe, ele se vor relua inainte de votul in sesiunea plenara a Parlamentului European. Din pacate, observatorii parlamentari romani, mai ales cei din grupul PPE, nu par sa fi reusit prea bine in a promova interesele Romaniei in PE. Dintr-un raport pozitiv in forma originala a autorului, se poate ajunge la unul pagubitor pentru Romania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite