România face lobby pentru ajutoare de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România face lobby pentru ajutoare de stat
România face lobby pentru ajutoare de stat

Autorităţile române fac lobby la Bruxelles pentru ca statul să poată finanţa proiecte energetice ample, deoarece companiile de stat nu au puterea financiară necesară, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.

"În prezent, toate proiectele mari nu pot fi susţinute de stat, ci doar de companii, findcă intervenţia statului este considerată ajutor de stat. Este nevoie de un lobby puternic pentru flexibilizarea ajutoarelor de stat, întrucât bugetul companiilor publice nu este suficient pentru asemenea investiţii", a spus Şerban.

Oficialul a oferit drept exemplu proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă - evaluat la 4 miliarde de euro - unde Nuclearelectrica nu va putea să susţină singură participaţia de 51%.

Şerban a mai spus că în sistemul energetic naţional există proiecte cu valoare totală între 15 şi 20 de miliarde de euro: 4 miliarde de euro pentru reactoarele 3 şi 4, cel puţin 3 miliarde de euro pentru captarea dioxidului de carbon, cel puţin 2,5 miliarde de euro pentru proiectele de hidrocentrale, la care s-ar adăuga încă 3 miliarde de euro pentru o eventuală hidrocentrală pe Dunăre.

În plus, se urmăreşte construirea unei centrale nucleare, odată cu investiţii în sistemul de transport pentru preluarea energiei regenerabile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite