România aderă în 2007, Bulgaria - amânată pentru 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în Tratatul de Aderare (articolul 39), însă decizia finală privind data aderării o va lua Consiliul European în iunie sau cel târziu în toamnă.Bulgaria are însă un avantaj faţă de

în Tratatul de Aderare (articolul 39), însă decizia finală privind data aderării o va lua Consiliul European în iunie sau cel târziu în toamnă.
Bulgaria are însă un avantaj faţă de România, amânarea aderării Sofiei necesită unanimitate în Consiliu, România poate fi amânată cu doar două treimi. "Sper să se ajungă la o soluţie ca România şi Bulgaria să adere împreună la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007", a declarat secretarul de stat în Ministerul Integrării, Leonard Orban. "Decuplarea de Bulgaria nu este deloc în interesul nostru, pentru că aceasta ridică probleme în procesul de ratificare a Tratatului de Aderare", a mai spus Orban, precizând că documentul este unul comun şi că încă mai sunt unsprezece state membre care trebuie să ratifice Tratatul în parlamentele naţionale.
Întrebat de ziariştii bulgari dacă România doreşte să fie separată de Bulgaria din cauza criticilor primite de aceasta în ultima perioadă, pentru restanţele în reformarea sistemului judiciar şi combaterea criminalităţii organizate, ministrul de externe Mihai-Răzvan Ungureanu a amintit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sofia, că ţara noastră nu a fost decuplată de Bulgaria în momentul în care progresele Bucureştiului erau cu mult în urma celor înregistrate de Sofia. "Nu este cazul pentru o separare nici în prezent, deoarece cele două ţări merită să meargă împreună în spaţiul european", a declarat Ungureanu. Amintim că, după raportul din 2005, care plasa Bulgaria înaintea României în ceea ce priveşte pregătirea pentru aderare, oficialii de la Sofia făceau lobby la Bruxelles pentru decuplarea celor două candidate.

Brok face presiuni de amânare
În Parlamentul European lucrurile sunt mai complicate. În timp ce grupul socialiştilor cere ca România şi Bulgaria să intre împreună în UE la 1 ianuarie 2007, popularii europeni transmit semnale contradictorii. Un înalt oficial din PE a declarat, pentru Adevărul, că Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a PE, a avut recent o întâlnire cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în timpul căreia a cerut menţinerea tandemului româno-bulgar, accentuând totodată lipsa de progrese a Sofiei şi, cu aceasta, cerând indirect amânarea ambelor ţări. Dacă CE recomandă amânarea Bulgariei pentru 2008, potrivit surselor de la Bruxelles, singura şansă a României pentru a adera în 2007 este ca Bucureştiul să ceară decuplarea celor două.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite