România şi Uniunea Europeană publică rate diferite de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicatorul pentru ţara noastră a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din întreaga Uniune Europeană Două cifre definesc şomajul înregistrat în ţara noastră. Indicatorul

Indicatorul pentru ţara noastră a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din întreaga Uniune Europeană

Două cifre definesc şomajul înregistrat în ţara noastră. Indicatorul publicat de Institutul Naţional de Statistică arată un şomaj de 5,2%, în timp ce Eurostat spune că România a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere a şomajului. În plus, indicatorul european este peste nivelul naţional.

Rata şomajului din România a crescut în luna martie la 7,8%, comparativ cu nivelul de 6,9% înregistrat în perioada similară a anului trecut, ritmul de creştere fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene - Eurostat.

Două metodologii diferite de calcul

Totodată, pentru lunile ianuarie şi februarie, Eurostat a calculat, pentru România, o rată a şomajului de 7,7%, se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax. În schimb, potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului a ajuns în februarie la 5,2%.

Datele Eurostat se referă la locuitorii cu vârste cuprinse între 15 ani şi 74 de ani, fără loc de muncă, care pot începe să lucreze în decursul a două săptămâni şi care, în ultimele patru săptămâni, şi-au căutat, în mod activ, un loc de muncă. Conform regulamentelor europene, statele membre ale UE realizează trimestrial anchete privind forţa de muncă în gospodării. Conform aceloraşi regulamente, fişierele anonimizate cu date individuale ale anchetei sunt transmise, trimestrial, către Eurostat, care aplică o serie de variabile şi le ajustează sezonier. Eurostat calculează rate armonizate ale şomajului, pe baza indicaţiilor

Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Informaţiile prezentate de fiecare stat sunt analizate astfel încât să permită realizarea de comparaţii între ţările membre. Adică, Eurostat publică o estimare a numărului şomerilor, în care include atât persoanele aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cât şi persoanele care nu mai primesc ajutor bănesc.

Şomajul la nivel naţional, peste media europeană

În schimb, Institutul Naţional de Statistică utilizează numai datele lunare furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre şomajul înregistrat.

Şomajul calculat pentru luna martie depăşeşte, în România, media statelor membre, de 7,3%, potrivit Eurostat. În rândul bărbaţilor, rata şomajului a fost de 9%, în urcare faţă de nivelul de 7,4% înregistrat în martie 2006, în timp ce pentru femei rata şomajului a crescut de la 6,2% la 6,5%. La nivel european, şomajul în rândul bărbaţilor a fost de 6,4%, iar în rândul femeilor de 8,3%.

Rata şomajului pentru tinerii sub 25 de ani din România era, în martie, de 23,4%, comparativ cu nivelul de 20,2% din martie 2006. Populaţia cu vârste de peste 25 de ani consemna o rată a şomajului de 6,1%, în urcare faţă de 5,4% la finele primului trimestru din 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite