Romania si Ucraina trebuie sa gaseasca prin dialog deschis o solutie la problema Canalului Bastroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a acordat pentru ziarul Adevarul urmatorul interviu

- Domnule secretar general, cum apreciati intalnirea informala a ministrilor apararii din NATO de la Poiana Brasov?
- Multumesc gazdelor noastre din Romania, si in particular, ministrului roman al Apararii, pentru ospitalitate. Poiana Brasov a fost locul perfect pentru ca ministrii sa reflecteze si sa aiba discutii deschise asupra unor aspecte-cheie de pe agenda NATO. A fost un adevarat succes. Am declarat operationala forta NATO de actiune rapida. Am discutat viitorul operatiunilor in Afganistan si in Balcani si misiunea noastra de instructie in Irak si ne-am intalnit si cu Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, pentru a discuta cooperarea NATO-Rusia, in special in lupta impotriva terorismului. In concluzie, cred ca a fost o intalnire foarte productiva si foarte pozitiva.
- Ce asteapta NATO de la Romania, tinand seama de faptul ca tara noastra face, deja, un mare efort pe teatrele de lupta din Balcani si Afganistan?
- Contributia Romaniei la misiunile NATO este bine cunoscuta si bine venita. Astazi, Alianta are operatiuni complexe, adesea la mare distanta de casa, si toti aliatii trebuie sa-si faca treaba, daca vrem sa reusim. In acelasi timp, trebuie sa fim pregatiti sa facem mai mult, fiindca, cu siguranta, vor fi mai multe situatii in care capabilitatile unice ale NATO vor trebui folosite. De aceea, am cerut tuturor aliatilor sa accelereze procesul de reforma a apararii, sa modernizeze nu numai fortele noastre, dar si procedurile de planificare si finantare si sa asiguram ca bugetele sunt suficiente pentru a face fata cerintelor secolului XXI.
- Care este pozitia NATO asupra recentelor actiuni ale guvernului Ucrainei in privinta Canalului Bastroe?
- Inteleg ca este o problema importanta si serioasa. Am discutat chestiunea personal cu ministrul de Externe Geoana si continuu sa urmaresc indeaproape desfasurarea evenimentelor. Pentru mine, este, desigur, o problema care implica atat un membru al Aliantei (Romania - n.n.), ca si o tara partenera (Ucraina - n.n.). Acestea fiind spuse, cea mai buna solutie a acestei probleme sta, in primul rand, in puterea partilor implicate si le cer sa gaseasca o solutie la aceasta problema, corecta, echitabila si rapida, prin dialog deschis.
- Credeti ca prezenta Armatei a 14-a in Transnistria este o problema pentru NATO?
- Si aceasta este o problema importanta. La summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, Rusia si-a luat niste angajamente. In cadrul Tratatului asupra Fortelor Conventionale din Europa, Rusia s-a angajat sa-si retraga fortele si armamentele din mai multe regiuni, inclusiv din Transnistria. Acest tratat nu poate fi ratificat pana cand angajamentele nu sunt indeplinite, iar Alianta crede cu putere ca ele trebuie indeplinite cat mai curand posibil. Am repetat asta guvernului Rusiei si voi continua sa o fac in continuare. Cu toate acestea, Natiunile NATO si Rusia au o relatie solida de lucru in Consiliul NATO-Rusia. Lucram sa facem relatia si mai puternica, chiar si atunci cand continuam sa discutam deschis cand avem neintelegeri, asa cum este, de exemplu, prezenta fortelor rusesti pe Nistru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite