România, în Top 10 la traficul cu fiinţe umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baroana Emma Nicholson de Winterbourne, vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, fost raportor pentru România şi copreşedinte al Grupului la nivel înalt pentru

Baroana Emma Nicholson de Winterbourne, vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, fost raportor pentru România şi copreşedinte al Grupului la nivel înalt pentru protecţia copiilor din România, a efectuat, recent, o vizită în ţara noastră. Nicholson a acordat, în exclusivitate pentru Adevărul, un interviu în legătură cu protecţia drepturilor copiilor în România.
- Este capabilă România să respecte drepturile copilului?
- Vreau să felicit România pentru că a făcut progrese remarcabile în domeniul protecţiei copiilor, în comparaţie cu ce era acum 2-3 ani. În ultimele trei zile am vizitat foarte multe instituţii, spitale, maternităţi, familii care au adoptat copii, care doresc să adopte şi asistenţi maternali. În mod clar, mai sunt multe lucruri de făcut, dar am fost foarte impresionaţi. S-a început implementarea reformelor şi a legilor privind protecţia copiilor, adopţia lor şi încredinţarea asistenţilor maternali. Este minunată această evoluţie, ţinând cont că cea mai grea parte este implementarea legilor.
- Cum comentaţi faptul că în spitalele româneşti nu există acei asistenţi sociali care să le convingă pe viitoarele mame să nu-şi abandoneze copiii şi să le acorde ajutor postnatal?
- Acum o lună, împreună cu Guenther Verheugen, în calitatea noastră de copreşedinţi, cu ministrul sănătăţii şi experţi români am trimis premierului Tăriceanu un pachet de propuneri care introduce măsuri, dintre care unele absolut noi, privind angajarea de asistenţi medicali şi sociali care să lucreze în mod special pentru mamele care trebuie să nască, pentru copiii nou-născuţi şi pentru perioada postnatală. Aceşti asistenţi sociali vor lucra în spitale ca asistenţi sociali pediatrici dedicaţi complet mamelor şi copiilor, şi vor verifica dacă sunt înregistraţi corect, vor evalua riscurile, inclusiv de natură socială pentru mamă şi copii. O altă măsură nouă este introducerea de "community nurses" - surorile medicale ale comunităţii, care să se ducă acasă la viitoarele mame. Eu cred că premierul va anunţa în scurt timp că acest pachet de măsuri va fi aplicat începând cu luna iunie.
- România mai poate fi considerată o ţară din care se fură copiii?
- România trebuie să se ocupe de această problemă a traficului cu fiinţe umane, pentru că recordul său în această privinţă a fost dezastruos în trecut. Cer tuturor autorităţilor române cu responsabilităţi în acest domeniu să facă cele mai mari eforturi pentru a opri traficul extern şi intern. Trebuie să înţelegeţi că ONU tocmai a dat publicităţii un raport internaţional privind traficul cu fiinţe umane. România este în Top 10, adică printre primele 10 ţări din toată lumea, ca sursă de trafic cu fiinţe umane, în special copii şi femei tinere.
- Sunteţi de acord cu anumiţi colegi parlamentari, cum ar fi francezul Jean Marie Cavada, care presează România pentru reluarea adopţiilor internaţionale?
- Doar foarte puţini colegi susţin această opinie. Ca să clarificăm orice neînţelegeri privind protecţia copiilor în România, eu împreună cu mulţi colegi din toate grupurile parlamentare organizăm o conferinţă la Strasbourg pe această temă, inclusiv a adopţiilor. Această conferinţă beneficiază de întregul suport al premierului Tăriceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite