România are 34 de firme în Top 500

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are 34 de firme în Top 500
România are 34 de firme în Top 500

În 2009, cinci noi firme autohtone au ajuns în ierarhia celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est. Primele companii româneşti din clasamentul Deloitte sunt Petrom şi Rompetrol, urmate de Automobile Dacia şi ArcelorMittal.

România şi-a consolidat poziţia în mediul de afaceri din Europa Centrală prin creşterea la 34 a numărului de companii prezente în topul primelor 500 de societăţi realizat de Deloitte pe baza datelor de anul trecut, faţă de cele 30 de firme cu care România figura în ediţia anterioară a clasamentului.

Citiţi şi:


Noile intrări sunt Electrica, InterAgro, Transilvania General Import Export, CFR Călători şi Renault Industries. A fost şi o ieşire din clasamentul Deloitte faţă de ediţia anterioară:

InterBrands.

Prima companie românească prezentă în Deloitte Central Europe Top 500 este Petrom, pe locul 16, urmată de Rompetrol, pe poziţia 39, şi de Automobile Dacia, a 63-a în top. Petrom şi-a păstrat poziţia de anul trecut, în timp ce Rompetrol a urcat 11 poziţii, iar producătorul de maşini din Argeş se regăseşte cu 13 locuri mai jos decât anul trecut. Urmează ArcelorMittal, pe poziţia 89, şi Metro, compania cu numărul 100, în timp ce Electrica  se găseşte pe locul 110.

Românii, cei mai pesimişti

Clasamentul celor mai mari companii din regiune este condus de două societăţi petroliere, respectiv PKN Orlen din Polonia şi MOL Ungaria, susţinute de cotaţiile ridicate de anul trecut ale ţiţeiului, urmate de MetInvest Holding din Ucraina, Skoda Auto şi CEZ din Cehia.

image


Lansat în 2007, Top 500 este un clasament anual al companiilor din 18 ţări, în funcţie de veniturile, profitul, numărul de angajaţi şi capitalizarea din anul anterior.

Trei sferturi din companiile din top şi-au majorat veniturile cu 20% în medie anul trecut, însă impactul crizei economice asupra regiunii a adus scăderi de 23% în primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară din 2008, pentru 76% din companiile prezente.

Totuşi, reprezentanţii Deloitte consideră că Europa Centrală a fost salvată de la un dezastru economic de acţiunile riguroase ale guvernelor, ale Uniunii Europene şi ale liderilor din mediul de afaceri.

După numărul companiilor prezente în acest top, România se află pe locul 5. Clasamentul este condus detaşat de Polonia, cu 188 de firme prezente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite