Serbia vrea să aducă gaze ruseşti din South Stream în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia vrea să aducă gaze ruseşti din South Stream în România
Serbia vrea să aducă gaze ruseşti din South Stream în România

Serbia susţine că va deveni un centru major pentru distribuţia de gaze naturale ruseşti în Europa, datorită capacităţilor de stocare şi transport prevăzute în proiectul conductei South Stream, putând stoca rezerve şi pentru alte state europene, precum România, relatează B92.

Directorul companiei energetice de stat din Serbia (Srbijagas), Duşan Bajatovici, a declarat că Srbijagas şi Gazprom au decis să construiască mari facilităţi de stocare a gazelor în Serbia, cu o capacitate totală de până la şapte miliarde de metri cubi, ce ar putea servi ca centre de distribuţie pentru ţările din regiune.

"Acest fapt ar transforma Serbia într-un lider energetic regional, ce ar putea distribui gaze naturale către Bosnia, Croaţia, Macedonia, România şi, poate, Bulgaria", a afirmat Bajatovici.

Directorul Srbijagas estimează că Serbia va avea venituri anuale de 500 de milioane de euro din taxele de tranzit impuse ţărilor ce cumpără gazele naturale ruseşti.

Anunţul vine la două zile după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat Serbia şi a semnat un acord pentru crearea de companii cu capital mixt, ce vor construi sectorul sârb al South Stream şi o mare facilitate de stocare în nordul ţării.

La finalul negocierilor dintre Medvedev şi omologul său sârb Boris Tadici, monopolul rus al gazelor naturale Gazprom şi Srbijagas au semnat Protocolul referitor la sectorul sârb al gazoductului South Stream.

De asemenea, companiile au semnat acordul de înfiinţare a unei companii mixte de depozitare subterană a gazului la Banatski Dvor, în apropiere de Novi Sad.

În prezent, sistemele de gaze din ţările balcanice nu sunt interconectate, însă, după criza gazelor de iarna trecută, Comisia Europeană este dispusă să finanţeze aceste proiecte. România are în plan interconectări cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia, în colaborare cu fiecare din aceste state.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite