Romania vrea sa resusciteze Organizatia de Cooperare la Marea Neagra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Este timpul ca Organizatia Economica de Cooperare la Marea Neagra (OCEMN) sa aiba proiecte mult mai ambitioase, mai ales in ceea ce priveste sustinerea democratiei si lupta impotriva crimei

"Este timpul ca Organizatia Economica de Cooperare la Marea Neagra (OCEMN) sa aiba proiecte mult mai ambitioase, mai ales in ceea ce priveste sustinerea democratiei si lupta impotriva crimei organizate", a declarat ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, la Chisinau, in discursul care a marcat preluarea presedintiei Consiliului Ministrilor de Externe al acestei organizatii de catre Romania. Reunind tari din spatii geografice sensibil diferite, cu probleme specifice si uneori despartite de conflicte, OCEMN nu s-a remarcat pana acum prin eficienta. Aflat in continuarea celui al Moldovei, mandatul romanesc la presedintia organizatiei doreste transformarea acesteia intr-un organism functional. Ministrul roman de externe a anuntat ca intentioneaza demararea unei reforme interne, una dintre masurile preconizate fiind inlocuirea votului consensul cu cel majoritar, schimbare necesara pentru luarea unor decizii importante. O alta prioritate este definitivarea unui document prin care sa fie stabilite principiile si modalitatile de colaborare dintre OCEMN si UE. Domenii ca transportul, energia si afacerile interne vor fi, de asemenea, prioritati ale presedintiei romanesti. Crearea unui ,inel" energetic in regiunea Marii Negre, prin care sa se realizeze interconectarea sistemelor de transport al energiei electrice ale tarilor membre, este unul dintre proiectele concrete care a reusit sa-si atraga sprijinul unanim al tarilor membre. Pentru impulsionarea luptei impotriva crimei organizate si a traficului cu droguri si fiinte umane, Bucurestiul propune semnarea unui memorandum de colaborare intre OCEMN si Centrul SECI de la Bucuresti. Cu aceeasi ocazie, SUA si Belarus au fost acceptate in organizatie ca observatori, Washingtonul reusind sa-si atraga sprijinul tuturor membrilor doar odata cu acceptarea candidaturii Minskului, sustinut puternic de Rusia. Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca spera ca proiectele romanesti sa fie continuate si de presedintia rusa a organizatiei. Intr-o declaratie acordata ziarului nostru, adjunctul ministrului de externe rus, Alexandr Iakovenko, a declarat ca Rusia urmeaza sa analizeze daca va sustine proiectul romanesc de reforma a organizatiei. In ceea ce priveste semnarea unui tratat de colaborare intre OCEMN si UE, oficialul rus a declarat ca Rusia sustine proiectul, dar nu doreste limitarea colaborarii economice si politice doar la spatiul UE. Moscova sustine, in mod deosebit, colaborarea intre statele zonei, a mai spus acesta.
Bucurestiul si Chisinaul vor organiza o Sedinta comuna de guvern
Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca, in urmatoarele luni, Romania si Moldova vor organiza o sedinta comuna de guvern, dupa modelul romano-maghiar. Declaratia a fost facuta la finalul intalnirii de la Chisinau cu premierul moldovean, A. Tarlev. Cu aceasta ocazie, ministrul roman de externe a anuntat ca au fost finalizate prevederile concrete ale Acordului de reglementare a regimului de vize, avandu-se in vedere alegerea unui solutii care sa nu ingreuneze circulatia dintre cele doua tari. Astfel, cetatenii moldoveni urmeaza sa primeasca vize pentru o perioada indelungata, cu intrari multiple, pentru a nu fi nevoie de parcurgerea repetata a etapelor birocratice. Romania intentioneaza sa incheie cu Moldova un acord bilateral de parteneriat european, documentul fiind considerat o modalitate concreta de asistare a Chisinaului in demersurile sale de aderare la UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite