România lui Miron Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Cozma poate simboliza soluţia radicală, cu toate interdicţiile judiciare . Îşi imaginează oare cine a că, odată liber, Miron Cozma se va transforma într-un anonim? Eu unul n-aş

>> Cozma poate simboliza soluţia radicală, cu toate interdicţiile judiciare .

Îşi imaginează oare cine a că, odată liber, Miron Cozma se va transforma într-un anonim? Eu unul n-aş paria pe asta. Declaraţiile făcute imediat după eliberare ne arată un Miron Cozma dornic să joace un rol în societate pe măsura "brandului" pe care şi l-a construit în toţi aceşti 17 ani. Iar România de azi, cât o fi ea de euro-atlantică, oferă un câmp larg de acţiune pentru mesajul tip Miron Cozma.

Fostul lider sindical a insistat pe faptul că a stat 10 ani la închisoare, în timp ce niciunui lider politic corupt nu i s-a clintit un fir de păr. Judecata le poate părea multora cât se poate de justă. Mai ales că, pentru destui români, Cozma nu este deloc un terorist urban, ci mai degrabă un haiduc de legendă. Ca unul care a văzut mineriadele din 1999 cu propriii ochi, nu pot uita entuziasmul popular care însoţea convoiul de mineri condus de Miron Cozma prin satele şi oraşele din drumul spre Bucureşti. În majoritatea lor, acei români sunt tot acolo, iar soarta nu li s-a schimbat!

România are multiple faţete. Este adevărat că Bucureştiul şi alte mari oraşe se dezvoltă rapid şi oferă multe posibilităţi de câştig, că sute şi sute de mii de români care muncesc cinstit în afara graniţelor au ajuns la mult dorita bunăstare, că mulţi tineri români învaţă în ţară sau în străinătate. Dar tot atât de reală este şi România celor abandonaţi şi lipsiţi de şanse, în care eşecul social se împleteşte (firesc) cu rateurile personale, născând frustrări şi visuri de răzbunare.

Corupţia este vizibilă pentru toţi, iar creşterea economică nu a reuşit să atenueze prea mult din prăpastia socială. Câţi oare nu s-or fi gândit la o soluţie radicală văzând scandalul banilor de chirie încasaţi în mod imoral de parlamentari sau modificările şmechereşti ale Codului de Procedură Penală? Ce urme o fi lăsat în straturile profunde ale societăţii discursul populist care pune în mod nediferenţiat semnul egalităţii între bogăţie şi necinste?

Aproape sigur, "Luceafărul huilei" nu va mai conduce hoarde răsculate spre Bucureşti. Dar cuvintele sale vor roade la rădăcina sistemului într-un moment în care stânga este incapabilă să mai hrănească idealuri, iar clasa politică în ansamblul ei nu înţelege că autoreforma morală este vitală. În definitiv, actualul, dar mai ales viitorul Miron Cozma nu este decât rezultatul neputinţelor, compromisurilor şi iresponsabilităţilor celor care se consideră stâlpi ai sistemului democratic de azi. Dar care, prin jalnica lor prestaţie publică, nu fac decât să deschidă drum soluţiilor radicale. Miron Cozma poate simboliza una dintre ele, cu toate interdicţiile dictate de judecători. Din câte se ştie, plasture la gură nu
i-au pus!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite