În România se practică turismul după ureche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România se practică turismul după ureche
În România se practică turismul după ureche

Multe dintre hotelurile de la noi sunt deţinute de oameni care n-au habar de domeniu, crede Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Ţara noastră dispune de prea puţini operatori care ştiu „meserie“ în turism, motiv pentru care preţurile sunt mari, iar serviciile lasă de dorit, spune Vasilescu.

Revoluţia din 1989 a prins turismul intern obosit, prăfuit şi fără investiţii, spune Daniel Vasilescu, care lucrează în industria ospitalităţii încă din anul 1964.

„România a fost, într-adevăr atractivă din punct de vedere turistic doar în anii ’70, când unităţile de cazare erau noi şi veneau, anual, foarte mulţi turişti străini. După 1980, nu s-a mai modernizat nimic, astfel încât Revoluţia ne-a prins cu hoteluri degradate“, afirmă, cu amărăciune, Vasilescu.

Până în 1995, industria ospitalităţii nu a mers mai deloc. După aceea a început „să mai mişte ceva în industrie, datorită unor investitori care au mai modernizat nişte hoteluri“, spune şeful FPTR. Au fost, însă, şi alţii care mai mult au stricat ceea ce au cumpărat. „Unii au dat cu un pic de vopsea şi au trecut rapid de la o stea la trei şi atât“, punctează Vasilescu.

El consideră că ­mulţi dintre actualii hotelieri au intrat în acest domeniu doar ca să-şi lărgească portofoliul de investiţii, dar nu se implică aproape deloc în afacere şi şi-au angajat personal slab şi necalificat.

„Cu toate acestea, sunt oameni care plătesc sute de euro pe noapte sau 1.500 de euro pe o şampanie. Dacă nu ar avea clienţi, aceşti hotelieri ar micşora tarifele. La noi, piaţa funcţionează total anapoda“, afirmă Vasilescu. Este încrezător, însă, că lucrurile se vor mai schimba în câţiva ani, spunând că deja a observat câteva hoteluri şi pensiuni care au preţuri corect corelate cu calitatea serviciilor oferite şi unde turiştii se simt foarte bine. Din păcate, acestea sunt foarte puţine la număr.

Vremurile de altă dată...

Daniel Vasilescu lucrează de 45 de ani în turism. Din 1964 până în 2002, când s-a pensionat, a lucrat la cele mai mari hoteluri din Bucureşti - Athenee Palace, Lido şi în reţeaua Nord SA, care cuprindea 11 hoteluri de lux. Spune cu nostalgie că „înainte era altă lume“. „Angajaţii din hoteluri erau civilizaţi, maineraţi, ştiau să zâmbească, să facă o glumă şi să te servească. Acum, mai rar găseşti personal bun. Toţi vor să se îmbogăţească prea repede şi nu se uită decât după bani“, punctează Vasilescu.

Liderul patronatelor din turism este dezamăgit de cei care au cumpărat hoteluri cu tradiţie, care dispuneau de baze de tratament foarte bine puse la punct, dar pe care le-au lăsat în paragină. Din cauza problemelor existente, FPTR, care cuprinde toate asociaţiile şi patronatele din domeniu, precum şi 110 companii hoteliere, a cerut ministerului de resort ca în Legea turismului, care va apărea la anul, să introducă amenzi foarte mari pentru cei care nu-şi practică meseria cum trebuie.

„Cei care deţin hotelurile trebuie să înţeleagă că acestea nu sunt vilele lor personale, ci sunt bunuri de utilitate publică, turistică. De la anul, cei care vor lăsa hotelurile în paragină, nu le vor renova sau nu le vor păstra funcţionalitatea, vor plăti amenzi usturătoare. Dacă nu le convine, să vândă“, conchide Vasilescu.

Carte de vizită

Daniel Vasilescu (72 de ani) a înfiinţat FPTR în anul 1992. La anul, nu se va mai înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei. Va rămâne doar membru fondator. În particular, Vasilescu deţine şi agenţia de turism Minerva Internaţional. A vizitat aproape toată lumea, dar spune că în România îi place cel mai mult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite