Băsescu: În România băncile comerciale au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: În România băncile comerciale au bani
Băsescu: În România băncile comerciale au bani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Praga, că în România, băncile comerciale au bani. Problema o reprezintă, după părerea sa, eliberarea banilor pe care bănicile îi deţin către mediul de afaceri.

Mai citeşte şi:
Isărescu: Ajustarea economică tinde să devină excesivă
Boc a redus cu 20% posturile din cabinetele demnitarilor

Şeful statului a a făcut aceste afimaţii la întâlnirea cu oamenii de afaceri români şi cehi. El a precizat că Guvernul şi BNR au încheiat un acord de împrumut extern cu FMI şi Comisia Europeană, ca o măsură de siguranţă, prin care sunt puşi la dispoziţia României aproximativ 20 miliarde de euro, informează Agerpres.

Traian Băsescu a explicat că cele 13 miliarde de euro care vin de la FMI, ar fi destinate strict rezervei BNR şi nu sunt utilizaţi de către Guvern.

"Acest lucru a generat un flux de bani către bănci, pentru că în rezerva BNR erau 20 de miliarde de euro, sume pe care, potrivit reglementărilor interne, BNR le-a impus a fi transferate din băncile comerciale în rezerva Băncii Naţionale, ca măsură prudenţială pentru creditele acordate de băncile comerciale", a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că datorită venirii primei tranşe de bani de la FMI de cinci miliarde de euro, care a fost dirijată în rezerva BNR, banca a început să elibereze banii din rezervă care aparţineau băncilor comerciale.

"Deja a eliberat o tranşă de un miliard de euro către băncile comerciale, iar pe 27 iulie va începe eliberarea unei noi tranşe de 1,2 miliarde euro către băncile comerciale. Putem spune că în România, băncile comerciale au bani, problema este să şi îi elibereze către mediul de afaceri. Deocamdată sunt reţinute să facă aşa ceva şi Guvernul a iniţiat două programe extrem de importante în care s-a implicat în negocierea dobânzii", a spus Băsescu. Preşedinte a dat ca exemple programele "Prima Casă" şi "Primul siloz" iniţiate de Guvernul Emil Boc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite