Romania nu va concura cu Grecia pentru atragerea fondurilor comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Dupa intrarea in Uniunea Europeana, credeti ca Romania va concura cu Grecia pentru atragerea fondurilor comunitare? - Uniunea Europeana este un spatiu al cooperarii in beneficiul tuturor statelor

- Dupa intrarea in Uniunea Europeana, credeti ca Romania va concura cu Grecia pentru atragerea fondurilor comunitare?
- Uniunea Europeana este un spatiu al cooperarii in beneficiul tuturor statelor membre. Intregul proces de extindere a fost garantat de un pachet financiar corespunzator, viitoarele perspective financiare urmand a fi finalizate pana in iunie 2005. Recent, Consiliul European a stabilit, de asemenea, un cadru financiar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, cadru care a corespuns aspiratiilor tarilor dumneavoastra. In acest context, Grecia nu crede ca va concura cu vecinii sai din Balcani pentru fondurile comunitare. Dimpotriva, aderarea Romaniei la UE va oferi tarilor noastre posibilitatea de a extinde cooperarea dintre ele in multe domenii noi, cum ar fi tehnologii avansate, transport si retele de telecomunicatii, securitate sau cultura - toate acestea putand fi realizate prin programe si actiuni comune, cofinantate de la bugetul european.
- Grecia este un investitor strain important in Romania. Oare aceasta inseamna ca grecii se simt mai confortabil in mediul de afaceri din tara noastra decat alti intreprinzatori din alte tari?
- Intr-adevar, Grecia considera ca Romania este un important partener economic si comercial, iar intreprinzatorii greci sunt familiarizati cu mentalitatea romaneasca si cu mediul de afaceri de aici. Si aceasta se reflecta in nivelul investitiilor grecesti in Romania, care a atins suma de 2,4 miliarde de dolari, plasand Grecia printre primii trei investitori majori in tara dumneavoastra. In ultimii ani, intreprinderile grecesti au contribuit in mod semnificativ la modernizarea economiei romanesti, prin investitii in diverse sectoare ale economiei (cum ar fi telecomunicatiile, infrastructura, energia). Aceasta tendinta pozitiva trebuie mentinuta si pe viitor.
- Ce solutie credeti ca ar putea fi gasita in privinta Romtelecom si Cosmorom?
- In legatura cu aceste aspecte, subliniem eforturile constante ale partii elene pentru noi investitii, pentru ca Romtelecom sa poata juca un rol si mai important in regiune.
- Unde credeti ca se va opri extinderea europeana? Usa UE ramane deschisa Turciei?
- Grecia a sustinut in mod ferm ideea unei candidaturi semnificative pentru Turcia. Am intampinat cu satisfactie deciziile Consiliului European de la Copenhaga asupra Turciei. Subliniez ca, in timpul presedintiei elene a UE, a fost adoptat documentul revizuit al parteneriatului de aderare cu Turcia, impreuna cu o asistenta financiara crescuta. S-a stabilit ca o decizie asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Turcia urmeaza sa fie adoptata la Consiliul European din decembrie 2004. In consecinta, trebuie sa abordam problema viitorului relatiilor Turcia-UE cu dorinta de a asigura o perspectiva europeana pentru aceasta tara, o perspectiva pe care poporul turc pare sa o impartaseasca in numar mare. Desigur, cu totii suntem de acord ca este nevoie de noi eforturi sustinute din partea guvernului turc pentru indeplinirea acestui obiectiv. De aceea trebuie sa subliniem importanta cruciala a progreselor in aplicarea practica a reformelor la toate nivelurile administratiei si in toata tara. Aceasta ramane principala preocupare a UE.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite