Franţa ar putea atrage România în South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa ar putea atrage România în South Stream
Franţa ar putea atrage România în South Stream

Participarea Franţei la realizarea conductei ruseşti ar putea fi benefică României, având în vedere colaborarea în domeniul energetic dintre cele două ţări. În condiţiile în care va deţine 10% din proiectul South Stream, Franţa ar putea fi un susţinător puternic pentru includerea României pe harta gazoductului.

Gigantul francez de utilităţi Electricite de France (EDF) vrea să participe la proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi de italienii de la Eni, scrie presa din Rusia.

Subiectul s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre premierul rus Vladimir Putin şi liderul executivului francez Francois Fillon, la întâlnirea de luni. „Acest subiect a fost discutat, iar consultările au fost constructive“, a confirmat purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri Peskov, fără să ofere detalii.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Gazprom şi EDF vor semna în curând un memorandum de cooperare care prevede ca grupul francez să primească o participaţie de cel puţin 10% în proiect, în schimbul unor acorduri pe termen lung privind livrarea gazului rusesc pentru termocentralele EDF.

Lobby pentru România

Companiile franceze au fost printre cele mai active în încheierea de parteneriate cu Rusia. Un alt mare grup energetic, GDF Suez, intenţionează să preia o participaţie de 9% în conducta ruso-germană Nord Stream, construită de Gazprom prin Marea Baltică.

Intenţia Franţei de a se implica în South Stream poate fi văzută şi ca un contraatac la proiectul gazoductului concurent, Nabucco, având în vedere faptul că acţionarii conductei europene au refuzat sistematic să primească Gaz de France în consorţiu, ca urmare a conflictului dintre Franţa şi Turcia.

Pentru Gazprom, acordul cu Franţa este un uriaş pas în faţa Nabucco, mai ales că, odată cu acest parteneriat, ruşii îşi asigură piaţa de desfacere a gazelor „muşcând“ o bună parte din felia vizată de Nabucco.

Pentru România, participarea Franţei în proiectul gazoductului rusesc este o veste bună, întrucât Franţa ar putea face un lobby puternic pentru includerea ţării noastre pe traseul conductei.

Apropierea la nivel energetic dintre România şi Franţa este de notorietate, iar România chiar şi-a oferit disponibilitatea de a ceda ţării occidentale o parte din acţiunile deţinute la consorţiul Nabucco.

Mai mult, după întâlnirea dintre preşedinţii României şi Franţei, din februarie 2008, compania franceză Areva anunţa că va participa la realizarea celei de-a doua centrale nucleare din România.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că o nouă întâlnire cu oficialii Gazprom pe tema proiecului South Stream va avea loc la data de 21 septembrie. Dar o decizie finală privind traseul conductei va fi luată abia anul viitor, după finalizarea unui studiu sumar de fezabilitate.

Una din variantele luate în calcul prevede ca gazoductul să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria, de unde se va ramifica prin Serbia şi Grecia, dar nu este exlusă nici posibilitatea de a traversa România.

Însă includerea României, care înseamnă şi traversarea apelor teritoriale ale Ucrainei, depinde şi de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, din 17 ianuarie 2010, în urma cărora relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-ar putea îmbunătăţi.

Bâlbe din partea Bucureştiului

Ideea includerii României pe harta traseului gazoductului rusesc South Stream a fost reluată toamna trecută, când o delegaţie a Gazprom a venit la Bucureşti.

O nouă întâlnire fusese planificată pentru decembrie 2008, când partea română trebuia să prezinte ruşilor date tehnice şi detalii legislative, necesare unor studii în acest sens, însă noi discuţii au avut loc abia în luna mai a acesui an.

Oficialii Gazprom declarau, în martie, pentru „Adevărul“, că partea română este cea care a întârziat reluarea discuţiilor, întrucât nu a pregătit în timp util datele cerute de ruşi.

În mai, o delegaţie condusă de ministrul Adriean Videanu a discutat, la Moscova, cu reprezentanţii Gazprom pe această temă, însă singurele concluzii făcute publice au fost cele potrivit cărora Gazprom a cerut României date privind platoul continental al Mării Negre, în ideea în care gazoductul ar putea trece prin apele teritoriale ale României.

Autorităţile de la Bucureşti au repetat că prioritatea rămâne Nabucco, în condiţiile în care România este singura ţară din acest proiect care nu a semnat un parteneriat cu ruşii privind realizarea South Stream.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite