Carnea de porc din România are liber la export!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc din România are liber la export!
Carnea de porc din România are liber la export!

România va putea începe, de la 1 ianuarie 2010, exporturile de carne proaspătă de porc şi de produse care conţin carne proaspătă de porc provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Decizia - care vine după doi ani de interdicţie totală pentru România privind exporturile de carne de porc - a fost luată miercuri, 4 noiembrie 2009, cu unanimitate de voturi, în cadrul reuninii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), desfăşurată la Bruxelles.

Discuţiile pe acest subiect au început încă din luna martie a acestui an, cu ocazia vizitei în România a Comisarului european pentru sănătate, Adroulla Vassiliou, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

În întâlnirile avute cu oficialul european, partea română a cerut ca, începând cu 1 ianuarie 2010, unităţile de procesare a cărnii de porc, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pestă porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti, condiţia aprobării acestora fiind capacitatea de a demonstra trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.

În urma celor discutate, România a trimis Comisiei Europene solicitarea oficială privind deblocarea exporturilor la sfârşitul lunii octombrie 2009.

În condiţiile votului de miercuri, Comisia Europeană a mentionat că, la începutul anului 2010, vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării, precum şi capacitatea unităţilor de procesare aprobate, de a implementa sistemul lohn în condiţii de siguranţă şi transparenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite