România, întrecută de Bulgaria la condiţiile de dezvoltare a afacerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, ţara noastră este deficitară la capitolul demararea unui nou business România se situează în acest moment pe locul 48 într-un clasament

Potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, ţara noastră este deficitară la capitolul demararea unui nou business

România se situează în acest moment pe locul 48 într-un clasament ce include 178 de state care oferă cele mai favorabile condiţii pentru dezvoltarea afacerilor, în urcare cu 23 de poziţii faţă de anul trecut. Spre deosebire de 2006, România nu a mai fost inclusă însă în topul primelor zece ţări reformatoare.

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului "Doing Business", realizat de Banca Mondială, România se situează în primele 50 de state care oferă cele mai favorabile condiţii pentru dezvoltarea afacerilor.

Cu toate astea, poziţia ocupată de ţara noastră se află în urma Estoniei (locul 17), Letoniei (22), Lituaniei (26), Slovaciei (32), Ungariei (45) sau Bulgariei (46). În ediţia de anul trecut a aceluiaşi raport, România a ocupat poziţia a doua în topul mondial al statelor cu cele mai bune performanţe în zona reformelor economice în intervalul 2005-2006, după Georgia, şi primul loc într-un clasament regional.

Plusuri şi minusuri ale mediului de afaceri din România

În documentul din acest an, ţara noastră a fost inclusă în categoria ţărilor care au întreprins reforme pozitive în domenii precum obţinerea de credite dar a fost nominalizată şi în categoria statelor cu reforme negative, în ceea ce priveşte începerea unei noi afaceri.

La capitolul piaţa muncii, România a obţinut un indice de 66 de puncte din 100 de puncte, ceea ce o plasează printre statele cu unele dintre cele mai rigide reglementări.

Locul 13 la capitolul obţinerea de credite

Analiştii Băncii Mondiale au inclus în raport zece indicatori în funcţie de care au realizat clasamentul - începerea unei afaceri, obţinerea de licenţe, angajarea de salariaţi, înregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite, protejarea investitorilor, plata taxelor, comerţul exterior, punerea în aplicare a contractelor şi închiderea unei afaceri.

Cea mai bună poziţie ocupată în acest an de România a fost locul 13, la capitolul obţinerea de credite, la polul opus situându-se angajarea de salariaţi, locul 145.

România s-a situat în prima jumătate a clasamentului şi la protecţia investitorilor (locul 33), comerţul internaţional (38) şi punerea în aplicare a contractelor (37). În ceea ce priveşte obţinerea de licenţe, România a obţinut locul 90, iar pentru înregistrarea proprietăţii, poziţia 123. La capitolul plata taxelor, România s-a situat pe poziţia 134, iar în ceea ce priveşte închiderea unei afaceri, pe locul 134.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite