Romania si Bulgaria - cazuri test pentru Legislativul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de aderare a celor doua tari la UE a generat o serie de mutatii la nivelul institutiilor europene. Cea mai importanta dintre acestea a fost cresterea rolului PE in procesul de extindere a

Procesul de aderare a celor doua tari la UE a generat o serie de mutatii la nivelul institutiilor europene. Cea mai importanta dintre acestea a fost cresterea rolului PE in procesul de extindere a organizatiei. De cele mai multe ori, interventia in favoarea largirii competentelor legislativului s-a facut de pe pozitii critice la adresa celor doua tari. Iata cine au fost cei mai drastici evaluatori ai performantelor Romaniei si Bulgariei.
Monitorizarea Bucurestiului a crescut importanta PE
Cazul cel mai cunoscut publicului roman este al Baroanei Emma Nicholson de Winterbourne. Fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, in prezent Raportor din umbra al Grupului Liberal, aceasta a declansat una dintre cele mai dure monitorizari a Romaniei din partea PE. Monitorizarea a deschis drumul spre cresterea competentelor PE in raport cu Comisia Europeana. PE nu a avut aceleasi puteri pentru cele 10 state noi membre.
Raportul Boege - mai putini bani pentru agricultura
Propunerea initiala a Comisiei Europene pentru perspectivele financiare ale UE in perioada 2007-2013 a ridicat foarte multe probleme membrilor Comisiei PE si datorita formularii ,daca Romania si Bulgaria vor fi gata sa adere in ianuarie 2007". Peste 30 dintre amendamentele depuse la Raportul realizat din partea PE de catre Reimer Boege, membru PPE de origine germana, au luat in discutie aceasta formulare si implicatiile ei. Criticile formulate se refereau in primul rand la Politica Agricola Comuna (PAC) a UE si la modul in care exprimarea ambigua a Comisiei afecteaza finantarea acesteia. Cele mai multe amendamente depuse la comisie si inglobate in versiunea lui Reimer Boege aratau ca europarlamentarii se indoiesc ca agricultura Romaniei, ca si a Bulgariei, ar trebui finantata peste plafonul preluat de Comisia Europeana de la Consiliul European din decembrie 2002, indiferent care vor fi nevoile acelor tari, in perioada 2007-2013. Versiunea care a trecut de Comisia parlamentara considera ca, de fapt, ar fi oportun sa se prevada posibilitatea de a pune in practica un proces temporar de cofinantare obligatorie pentru a se garanta nivelul de sustinere prevazut prin decizia Consiliului, daca nevoile exced previziunile. Raportul Boege intra in dezbaterea finala in sesiunea plenara din Strasbourg, marti dupa-amiaza si va fi votat miercuri.
Amendamenele Gal - amanarea deciziei finale de aderare
Cu ocazia votului asupra Raportului PE realizat de Pierre Moscovici, Kinga Gal, europarlamentara din Grupul Partidului Popular European si membra a FIDESZ din Ungaria, s-a straduit sa obtina sprijinul colegilor sai pentru introducerea unor amendamente care urmareau sa amane aderarea Romaniei la UE, pana la 1 ianuarie 2009. Impotriva aderarii la termen a Romaniei au votat presedintele popularilor, Hans-Geert Poettering, reprezentantii Independentilor si, in mod cu totul neasteptat, Martin Schulz, vicepresedintele grupului socialist. Pentru aderarea la termen, au votat presedintele liberalilor-democrati, Graham Watson si reprezentantii Verzilor, dar voturile depind de ponderea fiecarui grup in PE. Astfel ca mutarea lui Martin Schulz din tabara pro-Romania in tabara anti-Romania a dat lovitura decisiva, iar amendamentele care au dus la amanarea deciziei finale privind aderarea au fost adoptate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite