Româncele, "vânate" în Spania pentru a dona ovule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ele sunt apreciate pentru sănătatea şi frumuseţea lor, dar şi pentru corectitudinea de care au dat dovadă în timpul investigaţiilor medicale. În mai toate internet-cafe-urile şi

>> Ele sunt apreciate pentru sănătatea şi frumuseţea lor, dar şi pentru corectitudinea de care au dat dovadă în timpul investigaţiilor medicale.

În mai toate internet-cafe-urile şi localurile des frecventate de românii din Tarragona sunt lipite afişe prin care sunt "vânate" românce care să doneze ovule. Donatoarele sunt plătite cu 900 de euro, sumă considerată de acestea ca fiind atractivă. În România, medicii avertizează că donarea de ovule poate duce însă la sterilitate.

"De şapte ani lucrez cu românce şi s-au dovedit a fi cele mai serioase şi corecte la ora efectuării tratamentului", precizează dr Pere Feliu, directorul clinicii de fertilizare in vitro Embriogyn, din Tarragona. "În ultimii ani, am avut în medie 14 donatoare românce pe an, şi nu am avut niciun fel de problemă", precizează dr Feliu.

Recompensa - 900 de euro

Pentru a câştiga suma de 900 de euro, trebuie multă seriozitate. În momentul în care tânăra ajunge la clinică, este supusă unui interviu. Dacă depăşeşte această etapă, donatoarea trebuie să revină pentru analize de sânge amănunţite, printre care şi testele HIV, pentru hepatită, sifilis etc. Înainte de a efectua recoltarea de ovule, clinica este obligată să afle cât mai multe detalii despre trecutul donatoarei, dar şi despre familia din care face parte.

Pe baza unui contract de confidenţialitate, donatoarea se angajează ca toate informaţiile furnizate să fie corecte, iar clinica îi asigură anonimatul şi dreptul de a afla dacă ovulele ei au dat rezultat. Partea mai puţin plăcută durează două săptămâni, timp în care donatoarea va suporta o stimulare ovariană prin injectare de hormoni.

"Aceasta este etapa cea mai importantă. Aici intervin seriozitatea şi hotărârea donatoarelor", susţine dr Feliu. De obicei, se face tot posibilul ca donatoarea să nu aştepte prea mult, având în vedere procesul hormonal destul de agresiv la care este supusă. Spaniolii au o rată de infertilitate crescută, şi asta din cauza vârstei târzii la care se decid să aibă un copil. Media este de 31 de ani pentru primul copil. În cazul româncelor, media de vârstă este mult mai scăzută, ca atare şi rata fertilităţii este mult mai mare.

"Suma este atractivă"

Petru Simona are de 24 de ani. Este blondă, ochi albaştri... A fost prima oară când a urmat procesul de donare. "Am văzut anunţul la un internet-cafe. La început nu m-a atras ideea, dar după ce am discutat cu prietenul meu, am hotărât să fac acest pas."

În ceea ce priveşte aspectul economic, ea crede că "e atractiv, e o sumă destul de mare, iar efortul, în cele din urmă, nu e chiar atât de dificil de făcut, gândindu-mă că ajut alte femei să-şi îndeplinească visul de a avea un copil", povesteşte Simona.

Turism de fertilizare

Scoaterea de sub anonimat a donatorilor din Marea Britanie în anul 2005 a declanşat în această ţară o criză acută de donatori, care face ca durata medie de aşteptare pentru ovule să depăşească doi ani. Această criză, alături de preţurile mult mai mici practicate de clinicile de pe coasta catalană şi de pachetele turistice atrag tot mai multe cupluri din Marea Britanie şi nu numai.

De aici şi nevoia tot mai mare de donatoare cu caracteristici fizice dintre cele mai variate - de la tipul nordic, până la cel mediteraneean - lesne de întâlnit la românce. Aşadar, orice cuplu european sau nu poate avea un urmaş român. Altfel spus, unii dintre români emigrează înainte de a se naşte, chiar din faza embrionară.

Donarea ovulelor duce la sterilitate

Specialiştii români avertizează că prelevarea ovulelor nu e lipsită de riscuri în ceea ce priveşte capacitatea de reproducere pe termen lung a organismului donatoarei. "În timpul recoltărilor este nevoie de o stimulare externă, prin hormoni, a glandei sexuale feminine. Nu recomandă repetarea de prea multe ori a acestui procedeu, întrucât femeile se nasc cu un număr limitat de ovule, iar stimularea artificială a ovarelor provoacă, în timp, sterilitate", ne-a declarat Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite