Româncă ţinută în sclavie, lângă Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 16 luni, o italiancă a ţinut-o închisă în casă pe menajera ei, Angela Păduraru, fără să o plătească O româncă de 54 de ani, din Mărgineni (Bacău), a plecat în Italia

Timp de 16 luni, o italiancă a ţinut-o închisă în casă pe menajera ei, Angela Păduraru, fără să o plătească

O româncă de 54 de ani, din Mărgineni (Bacău), a plecat în Italia să câştige bani pentru fiul său aflat în închisoare în România, dar a nimerit şi ea tot într-o închisoare.

Un an şi patru luni, băcăuanca Angela Păduraru a fost sechestrată de o italiancă, Vincenza Rizzi, în vârstă de 75 de ani. Regimul de "detenţie" era mult mai sever decât într-o închisoare. Italianca îi dădea să mănânce doar resturile ei de la prânz. Femeia era constrânsă să doarmă într-o cameră la demisol şi nu avea voie să iasă din casă sub nicio formă.

Pentru a-i controla fiecare mişcare, Rizzi instalase camere de supraveghere ale căror monitoare se aflau la etajul de deasupra, în dormitor. Toate uşile trebuiau să fie permanent deschise, inclusiv cea de la baie, pentru ca bătrâna să vadă în orice moment ce face românca. Angela nu avea voie să facă duş decât o dată pe lună, cu săpun de rufe şi cu apă rece.

Pentru orice abatere de la "reguli", românca era bătută sau lovită cu orice obiect îi cădea în mână patroanei. Angela nu a primit niciun ban pentru toată această perioadă, patroana promiţându-i că îi va da toţi banii când va pleca în România. În rest, ameninţări, umilinţe şi bătaie.

Sacrificiu pentru copilul din închisoare

Angela a ajuns în Italia acum doi ani, cu intenţia de a strânge bani pentru fiul său, Maximilian, aflat în închisoare, în România, pentru omor din culpă. Nu a spus nimănui că pleacă în Italia, nici măcar fetei mai mari, Felicia (31 de ani), care era deja în Italia de opt ani.

Când a ajuns în Italia, a apelat prin intermediul Feliciei la o comunitate religioasă, pentru a obţine cazare şi a găsi un loc de muncă. Italianca "temnicer" s-a prezentat la sediul comunităţii, căutând o menajeră. A ales-o pe Angela şi a dus-o la casa ei din Lainate (lângă Milano), fără să lase niciun număr de telefon sau să spună cum poate fi contactată.

Supravegheată minut cu minut

Rizzi i-a luat paşaportul, cu promisiunea că o va pune în regulă cu actele. Dar realitatea s-a dovedit a fi alta, femeia luându-i paşaportul pentru a se asigura că "sclava" ei nu fuge. Italianca a montat chiar şi un dispozitiv electronic cu senzori, pentru a-şi da seama când românca iese din camera ei.

Menajera nu a avut intenţia să fugă, pentru că a luat în serios ameninţările patroanei, care îi spunea că, dacă iese din casă, o va denunţa la poliţie şi pe ea, şi pe fiica ei, şi, prin urmare, vor fi expulzate. Pentru că nu avea nicio posibilitate de a se informa, Angela nu ştia că expulzarea era imposibilă, întrucât România este membră UE.

"Italianca e lucidă"

Carabinierii au relatat că nu le-a venit să creadă ce au văzut în casă: camere video, uşi legate cu sârmă pentru a rămâne deschise, zeci de bileţele pe care scria "Non toccare!" (Nu atinge!).

Comandantul carabinierilor din Rho, căpitanul Necci, a declarat presei: "Pensionara (Vincenza Rizzi, n.r.), chiar dacă are nevoie de îngrijiri din cauza vârstei, este lucidă. A lăsat impresia unei persoane în care se amestecă răutatea, ignoranţa şi rasismul."

Necci a mai precizat că vor fi cercetaţi şi câţiva vecini ai italiencei, pentru că este imposibil ca aceştia să nu ştie nimic.

Angela se află acum în grija unei structuri a primăriei milaneze, care o va găzdui până îşi va găsi un alt loc de muncă. Fosta ei patroană este arestată la domiciliu şi riscă o pedeapsă între 5 şi 15 ani de închisoare pentru "aducere în stare de sclavie".

O altă româncă, bătută şi violată

O altă româncă a fost violată în Peninsulă de un italian care i-a promis un loc de muncă, relatează ANSA. Walter Canale (48 de ani) a abordat-o pe româncă, vineri, în gara din Pescara, promiţându-i un loc de muncă acasă la mama lui, ca menajeră. După ce românca a acceptat să vadă despre ce e vorba, italianul a dus-o acasă la el, unde a bătut-o crunt şi a violat-o. Românca se află la spital, unde va fi îngrijită şapte zile.

Felicia şi-a regăsit mama din întâmplare

După ce mama sa plecase "la muncă", Felicia a avut surpriza să constate că nu putea lua legătura cu ea, întrucât italianca nu lăsase nici măcar un număr de telefon.

Povestind în stânga şi în dreapta ce i s-a întâmplat, a întâlnit o altă imigrantă care i-a spus că a muncit la aceeaşi patroană şi i-a dat numărul de telefon al acesteia. Însă italianca îi spunea că "preferă să nu vină la ea acasă".

Italianca înţelege româneşte

La telefon, fata a înţeles că situaţia este gravă, chiar dacă mama ei nu-i spunea nimic. Când vorbeau la telefon, italianca stătea lângă ea şi asculta cu atenţie. "Mama nu putea să-mi spună prin ce trecea, pentru că italianca înţelegea româneşte.

I-a impus să tacă, ameninţând-o cu expulzarea", spune Felicia. "Mi‑am dat seama că ceva nu e în regulă cu mama când mi-a spus că poate ieşi doar în grădină", completează Felicia.

Coşmarul româncei a luat sfârşit ieri-dimineaţă, când în "casa-puşcărie" au intrat carabinierii. Angela s-a speriat, dar apoi a aflat că fiica ei înţelesese situaţia şi, de fapt, oamenii în uniformă erau acolo ca s-o salveze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite