Roma ne trimite romii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au săturat! Primarul Romei, Walter Veltroni, a venit la Bucureşti hotărât să rezolve problema românilor şi a romilor care au îngrozit Italia în ultima perioadă Deşi autorităţile

S-au săturat! Primarul Romei, Walter Veltroni, a venit la Bucureşti hotărât să rezolve problema românilor şi a romilor care au îngrozit Italia în ultima perioadă

Deşi autorităţile de la Bucureşti ocolesc subiectul fierbinte al întâlnirii cu edilul capitalei Italiei, presa de la Roma vorbeşte despre ţinta clară a vizitei lui Veltroni: să ne trimită scandalagiii acasă.

Veltroni şi-a pregătit serios strategia. Încă de acum o lună, primarul Romei anunţa în "La Repubblica" că "trebuie să colaborăm cu guvernul român în legătură cu primirea romilor". El a adăugat că "pentru asta voi merge, peste ceva timp, la Bucureşti, ca să discut despre această problemă cu primarul Bucureştiului". Alaltăieri, "Il Tempo" titra că Walter Veltroni se va întâlni chiar şi cu edilii din Craiova, Călăraşi şi Turnu Severin, oraşele de unde provin cei mai mulţi români-problemă din Roma.

Plătesc ei, numai să-i luăm!

Prima întâlnire a edilului Romei a fost programată cu primarul Bucureştiului, Adriean Videanu. Dincolo de acţiuni precum inaugurarea statuii ecvestre restaurate a lui Mihai Viteazu, din Piaţa Universităţii, şi a asistării la un miniconcert de muzică clasică susţinut de Opera "San Carlo" din Napoli, cei doi au discutat despre cerinţa lui Veltroni de a înfiinţa la Bucureşti un centru în care să fie repatriaţi copiii români aflaţi în dificultate în capitala Italiei. "Domnul Veltroni intenţionează să facă acest centru pe banii primăriei din Roma, urmând ca noi să oferim amplasamentul", a declarat ieri primarul Adriean Videanu.

Edilul Capitalei a precizat că memorandumul care va fi parafat astăzi la Bucureşti urmăreşte situaţia minorilor din Roma, şi nu a tuturor românilor din Italia. Videanu mai spune că, în replică, Bucureştiul îi cere primarului Romei să ajute municipalitatea pentru amplasarea în capitala României a unei copii a Columnei lui Traian. Problema conaţionalilor care au îngrozit Italia în ultima perioadă va fi discutată tot astăzi, însă cu ministrul de interne, Cristian David.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Internelor şi al Reformei Administrative, Marius Tache, la întâlnirea de astăzi dintre ministrul român şi primarul Romei "este posibil să se abordeze şi tema repatrierii cetăţenilor români certaţi cu legea la Roma".

"Unde să aduc eu acum 250 de romi?"

Primarul Severinului, Constantin Dinu, a declarat, ieri, că reprezentanţii municipalităţii au avut discuţii preliminare la Bucureşti cu autorităţile din Roma despre soarta romilor aflaţi în capitala Italiei. "Domnii din Italia au spus că cei mai mulţi romi sunt de la noi, de la Severin, de la Craiova şi nu mai ştiu de unde. Ca să aduci aici 250 de oameni e foarte dificil! Unde-i duci? Trebuie făcută o evidenţă clară înainte de a ne angaja într-un asemenea proiect, aşa că lucrurile nu sunt simple", ne-a declarat primarul Constantin Dinu. Purtătorul de cuvânt al primăriei din Craiova, Carmen Licu, susţine că edilul din Bănie, Antonie Solomon, nu se va întâlni cu primarul Romei, "pentru că noi avem români numai la Bologna". (Iulian Gogonea, Cosmin Pretorian)

S-a semnat deja "un acord de voinţă"

Mai mult, autorităţile locale de la Roma au tatonat terenul înainte de vizita oficială, astfel încât, în urmă cu o săptămână, reprezentanţii primăriilor din Călăraşi, Craiova şi Severin au fost convocaţi la o întâlnire cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Stefano Ronca. "Pe 17 şi pe 18 iunie am fost la guvern, alături de primarii din Craiova şi din Călăraşi, unde ne-am întâlnit cu ambasadorul Italiei ca să ne înmâneze un model de convenţie legat de cetăţenii de etnie romă de la Roma", a precizat viceprimarul Severinului, Constantin Gherghe.

Este vorba despre "un acord de voinţă, fără ceva concret şi este greu să tragi o concluzie, chiar dacă au spus că noi avem cei mai mulţi romi la Roma". El a adăugat că primarul Severinului a semnat chiar ieri convenţia şi a trimis-o la Bucureşti.

Românii îngrozesc Italia

Conaţionalii noştri sunt protagonişti în ştirile presei italiene despre crime, furturi şi alte violenţe. Italienii sunt tot mai nemulţumiţi de prezenţa românilor, mai ales după crima de la metroul din Roma, când două prostituate românce au fost acuzate că au ucis-o cu o umbrelă pe Vanessa Ruso. În luna mai, un român a fost acuzat că a omorât doi italieni cu barda, în timp ce dormeau.

Presa italiană salută iniţiativa lui Veltroni

"La Repubblica", 21 mai

"Trebuie să colaborăm cu guvernul român în legătură cu primirea romilor, pentru asta voi merge, peste ceva timp, la Bucureşti, ca să discut despre această problemă cu primarul Bucureştiului", a anunţat ieri primarul Romei, Walter Veltroni. Ideea este de a identifica strategiile de interes comun, pentru a limita impactul marelui exod de nomazi foarte săraci care părăsesc capitala României. Un flux enorm, care a crescut odată cu intrarea României în UE, ceea ce le-a oferit romilor dreptul deplin de a se transfera dintr-o ţară în alta".

"Il Tempo", 24 iunie

Primarul Romei, Walter Veltroni, va fi la Bucureşti luni şi marţi într-o delegaţie dedicată temei imigraţiei române şi rome din capitală. Delegaţia capitolină va avea azi o agendă încărcată care include întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului român, cu primarul Bucureştiului şi primarii din Craiova, Călăraşi şi Turnu Severin, oraşe de unde provin mulţi români care trăiesc la Roma.

Blog.it

"Noua idee lansată de primarul Romei, Walter Veltroni, se referă la repatrierea romilor nomazi aflaţi în prezent în capitala noastră, prin semnarea unui "protocol de înţelegere italo-român". Prin acesta, se va favoriza revenirea în patrie a persoanelor nomade venite din România pe vremea când situaţia lor era mult diferită de cea actuală, adică erau supuse discriminărilor fostelor regimuri."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite