„Roma a scăpat de furia apelor” - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retragerea apelor Tibrului, care ameninţau inundarea centrului Romei, şi greva generală a sindicatelor sunt două dintre subiectele de actualitate tratate de presa italiană în prima zi de weekend.

Un tânăr a murit înnecat, dar Tibrul nu mai inspiră teamă” anunţă cotidianul „Corriere della Sera”. Din cauza ploilor continue, Roma a fost declarat vineri „oraş în stare de alertă” şi locuitorii au fost sfătuiţi să ocolească străzile de pe malul apei. La intrare în oraş, Tibrul, ajutat de afluenţi, s-a revărsat peste diguri blocând accesul pe câteva artere de centură. Revărsarea apelor a făcut însă două victime. Joi seara o femeie a fost surprinsă de viitură în timp ce traversa un subpasaj chiar sub ochii altor trecători mai norocoşi. Vineri, în schimb, un tânăr irlandez care urmărea dezlănţuirea apelor în centru, s-a aplecat peste un pod şi a căzut în apele dezlănţuite, fiind apoi purtat de curenţi. Sâmbătă ploile au încetat şi situaţia a revenit la normal.

Berlusconi: Nu greve ne trebuiesc nouă” afirmă premierul italian Silvio Berlusconi, citat de cotidianul „Il Messaggero”. Vineri, Italia s-a confruntat cu o altă zi de grevă generală provocată de sindicate. Potrivit organizatorilor, la manifestaţiile simultane din 108 pieţe italiene au participat aproape două milioane de persoane. Preşedintele sindicatului CGIL, Guglielmo Epifani, a anunţat că este doar începutul şi vor urma adevăratele proteste. De la Bruxelles, Berlusconi a afirmat că „prin grevă, angajaţii au acţionat contrar de cum trebuia să o facă”. Protestatarii din toate sectoarele sunt nemulţumiţi de tipurile de contract care nu oferă nicio garanţie, de restructurările din cercetare şi învăţâmânt.

Europa a ajuns la un acord în ceea ce priveşte clima mulţumită Italiei” titrează cotidianul „Il Giornale”. Vineri a fost aprobat, în unanimitate, în cadrul Consiliului Europei un pachet de reguli cu privire la climă şi mediu care urmăreşte reducerea emisiei de CO2. „Criza economică este un semnal care indică înspre protejarea mediul”, a spus Nicolas Sarkozy. Preşedintele francez a mulţumit Italiei că nu a încetinit semnarea acordului, prin criticarea propunerilor. Potrivit cotidianului, ţările din Europa de Est vor primi două tranşe de finanţări de miliarde de euro pentru a putea reduce efectele poluării din industra energetică şi prelucrarea cărbunelui.

Fecundaţia artificială, se redeschid tratativele cu Vaticanul” scrie cotidianul „La Stampa”. Discuţiile despre fecundaţie artificială se poartă în Italia încă din 1987. La opoziţia Bisericii Catolice, cercetarea în acest domeniu a fost încetinită de „respectarea legilor morale şi naturale asupra ovului fecundat care are demnitate încă din prima zi de formare”. În 1987, Vaticanul a emis un act numit „Donum Vitae” care declara ilegale tehnicile de fecundaţie artificială. Discuţiile pe această temă au fost deschise, iar Biserica şi-a reconsiderat poziţia, declarând că nu se opune indiscriminat combaterii infertilităţii.

Normele deşeurilor vor deveni materie de studiu”, informază cotidianul „Il Tempo”. Legile italiene cu privire la respectarea mediului şi colectarea pe categorii a deşeurilor vor deveni materie de studiu în şcolile italiene. „Sunt norme de bază pentru că toate problemele pe care le avem se nasc din comportamentul nostru greşit şi din indiferenţă”, a motivat preşedintele organizaţiei „FareAmbiente”, Vincenzo Pepe.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite