Roma ameninţă România cu judecata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Walter Veltroni, primarul "cetăţii eterne", consideră că Europa ar trebui să cheme în judecată autorităţile române şi face presiuni pentru "marea expulzare" a românilor din Italia.

Walter Veltroni, primarul "cetăţii eterne", consideră că Europa ar trebui să cheme în judecată autorităţile române şi face presiuni pentru "marea expulzare" a românilor din Italia.

Presa din Italia a relatat şi comentat pe larg tragica poveste a Giovannei Reggiani, soţia unui ofiţer de marină, Giovanni Gumiero.

Femeia a încetat din viaţă joi seara, după ce miercuri intrase în comă profundă, după ce a fost agresată sexual, maltratată şi apoi abandonată într-o groapă de pe strada Tor di Quinto de la periferia capitalei italiene, de către românul de etnie rromă Nicolae Mailat. Scandalizat de acest nou caz de violenţă cu protagonişti români, Walter Veltroni, primarul Romei, a declarat că autorităţile de la Bucureşti ar trebui chemate în judecată.

Cotidianul "Il Messaggero" a trecut în revistă şi reacţiile de pe forumul ziarului "Adevărul", în care românii critică faptele comise de concetăţenii lor în Italia. Preşedintele Italiei, Georgio Napolitano, a promulgat ieri seară decretul care permite expulzarea cetăţenilor comunitari dacă aceştia sunt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice.

După cum relatează cotidianul "La Stampa", Veltroni a fost printre primii politicieni care au reacţionat vehement faţă de noul act de violenţă comis de un cetăţean român pe teritoriul italian. A cerut aplicarea unor măsuri de urgenţă, l-a mobilizat pe ministrul de interne, Giuliano Amato, şi i-a cerut premierului Romano Prodi să acţioneze "imediat şi hotărât".

Astfel, guvernul italian a aprobat de urgenţă "pachetul de măsuri de siguranţă" care prevede, printre altele, prerogative sporite pentru prefecţi. Aceştia pot, de acum înainte, să semneze ordine de expulzare a infractorilor străini, dintre care principalii vizaţi sunt românii.

La mâna prefecţilor

Dacă până acum expulzările comunitarilor ţineau strict de competenţa ministrului italian de interne, acum vor fi gestionate direct de prefecţi. Urmează ca forurile europene să decidă formal dacă iniţiativa guvernului Prodi respectă sau nu legislaţia europeană. Aceasta permite expulzarea cetăţenilor comunitari, atunci când motivele ţin de securitatea naţională a unui stat membru al UE.

În conferinţa de presă pe care a organizat-o ad hoc, Veltroni a arătat vehement cu degetul înspre cetăţenii comunitari care iau cu asalt teritoriul italian, 75% din aceştia fiind români. "Italia trebuie să aducă în faţa forurilor europene acest nou caz de violenţă. Este vorba de o problemă de natură politică: Europa ar trebui să cheme în judecată autorităţile române", a declarat edilul Romei.

"Dacă nu începem expulzările, nu o să mai facem faţă situaţiei, nici la Milano, nici la Torino, nici în alt oraş, pentru că administraţiile nu au soluţii pentru fluxul de mii de imigranţi, dintre care cel puţin 75% sunt originari din România", a mai spus el. În urma acestor declaraţii, mişcarea italiană "Circolo della Liberta - Roma Liberale" (Cercul Libertăţilor - Roma Liberală) a început deja să organizeze, pe bază de voluntariat, patrule în zonele cu risc ridicat de infracţionalitate, aşa-numitele "patrule ale libertăţii".

Soţul victimei: "Nu îmi voi face singur dreptate"

Ieri seară, Giovanna Reggiani a încetat din viaţă, după ce miercuri intrase în comă profundă. "Sunt disperat", a mărturisit soţul ei, Giovanni Gumiero. "Dacă nu aş fi un om de stat, mi-aş face dreptate cu mâinile mele", a mai spus el. Pentru susţinerea şi încurajarea lui, la spital a venit tot Cartierul General al Marinei.

Rromii iau apărarea agresorului

Cea care a alertat poliţia despre faptul că trupul unei femei bătute zace într-un şanţ a fost o anume Emilia, "vecină" de baracă de-a lui Nicolae Mailat. Aceasta a dispărut de două zile, fiind în prezent sub protecţia poliţiei.

Reporterii italieni au avut surpriza să constate la faţa locului că ceilalţi imigranţi de etnie rromă îi iau apărarea agresorului, spunând despre el că "e un băiat bun, care nu a avut probleme cu poliţia", Emilia, în schimb, fiind considerată o femeie "nebună, bolnavă şi mincinoasă", care ar merita "să fie pedepsită".

În ochii rromilor de la Tor di Quinto, Emilia este o trădătoare, ce merită să fie pedepsită, după cea mai cruntă lege a răzbunării. În baraca "trădătoarei", reporterii italieni au găsit o ordine şi o curăţenie surprinzătoare, care nu ar putea să fie menţinute de o persoană "cu probleme psihice".

Detalii despre Nicolae Romulus Mailat puteţi găsi aici .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite