VIDEO Rolf-Dieter Heuer, directorul general CERN: „120 de români lucrează la antimaterie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru „Adevărul“, profesorul german Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), vorbeşte despre particula lui Dumnezeu, despre găurile negre şi despre limitele cunoaşterii umane.

Directorul laboratorului-gigant de la CERN a venit la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti pentru întreaga activitate ştiinţifică. În acelaşi timp, el a participat la evaluarea activităţii echipei româneşti de cercetare de la acceleratorul de particule (Large Hadron Collider), situat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Profesorul a explicat pentru „Adevărul" cum încearcă oamenii de ştiinţă să refacă in vitro lucrătura Universului de acum câteva miliarde de ani.

„Adevărul": Când aţi început lucrările la acceleratorul de particule au fost multe voci care au spus că vine sfârşitul lumii. Ce le spuneţi acestor oameni?

Rolf-Dieter Heuer: În primul rând, când vrei să faci cercetare de bază, vrei să găseşti lucruri noi, explorezi teritorii noi. Oamenii care nu au de-a face cu ştiinţa pot să aibă nişte preocupări şi temeri cu privire la aceste noi teritorii, ceea ce e normal. Pentru mine a fost de la început un aspect pozitiv faptul că oamenilor le-a păsat despre ceea ce se întâmplă acolo. Dar nu există niciun fel de pericol, pentru că ceea ce facem la LHC( Large Hadron Collider) nu este nimic altceva decât ceea ce Universul face de miliarde de ani. Nu există niciun pericol, pentru că Pământul încă există.

Care este misiunea CERN?

În primul rând, să depăşească graniţele cunoaşterii ştiinţifice atât pentru oamenii de ştiinţă, cât şi pentru oamenii obişnuiţi. Toată lumea îşi pune întrebări despre Univers: cum a început totul şi cum s-a dezvoltat, care sunt forţele care ne ţin împreună, care sunt particulele microcosmosului. Noi încercăm să ducem cunoaşterea dincolo de aceste întrebări. Dar nu putem face acest lucru fără să îmbunătăţim tehnologiile. Acesta este al doilea scop: inovarea. Şi aici, vă dau un exemplu: toată lumea foloseşte astăzi www, dar puţini ştiu că a fost creat la CERN în 1990. Am avut nevoie de platforma www şi am dezvoltat-o. Misiunea cu numărul trei este să educăm oamenii şi nu este vorba numai despre fizicieni sau oameni de ştiinţă, ci şi despre o mulţime de ingineri  din toate domeniile: mecanică, electronică, mecanică, tehnologia informaticii, criogenie şi din multe altele. Al patrulea scop este să unim oamenii, culturile şi naţiunile.

Cum va folosi această cercetare oamenilor obişnuiţi?

Noi participăm la instrumentarea unor tratamente pentru cancer sau pentru diagnosticarea cancerului. Unele tipuri de cancer pot fi mai bine tratate cu ioni grei din aceşti protoni pe care noi îi captăm, dar trebuie să accelerezi procesul. Noi dăm rezultatele cercetării de bază pentru diferite aplicaţii.

Care e cea mai bună echipă dintre cele de la CERN?

E foarte dificil să compari echipele, pentru că oamenii care vin la CERN sunt foarte buni şi e greu să spui care sunt cei mai buni. Ceea ce vă pot spune este că cercetătorii români sunt foarte bine integraţi la CERN, iar participarea lor la experiment este foarte bună. Am avut recent câteva aplicaţii cu nivel foarte ridicat, ale tinerilor care vor primi burse de cercetare. Cred că tinerii români, cel puţin cei care aplică la CERN, sunt foarte bine educaţi. Deocamdată, România se află în situaţia în care a făcut cerere să devină membră deplină şi abia am început să facem angajări. În prezent, cred că avem 120 de cercetători români înregistraţi la CERN.

Când CERN a început construcţia acceleratorului de particule, unii s-au temut că experimentele ar putea duce la crearea unei găuri negre. Ce le spuneţi oamenilor despre aceste temeri?

Ceea ce facem noi la acest experiment, colectarea protonilor, este ceea ce Universul făcea cu mult timp înainte, cu miliarde de ani înainte. Pământul este întotdeauna bombardat cu astfel de particule şi alte stele la fel. Dacă ar exista vreun pericol la LHC, atunci el ar trebui să existe în Univers, iar Pământul ar fi trebuit înghiţit până acum de pericolul din Univers. Teoretic, am putea să producem găuri negre, dar numai dacă am trăi în mai mult de trei dimensiuni, nu ştim dacă trăim în mai multe, dar, dacă am trăi în mai mult de trei dimensiuni, atunci am putea produce aceste găuri negre. Nu cred că oamenii vor explora şi vor înţelege vreodată totul, avem nişte limite. Avem nişte limite în creier, dar avem nişte limite şi în instrumentele cu care lucrăm. Dar putem face progrese constante în privinţa cunoaşterii Universului. Poate că unii oameni găsesc că e frustrant, dar eu cred că e foarte bine să deschizi o nouă uşă, să găseşti lucruri noi şi apoi o mulţime de alte uşi închise pe care începi să le deschizi.

Când vorbeşte de particulele pe care le cercetaţi la CERN, toată lumea se referă la particula lui Dumnezeu. Care e legătura dintre Dumnezeu şi această particulă?

A fost un fizician cunoscut care a creat această denumire pentru a atrage mai mult atenţia asupra ei, dar mie nu‑mi place numele, pentru că n-are nimic de-a face cu Dumnezeu. Deci pentru mine, dacă există, este o particulă ca toate celelalte, dar nu este particula lui Dumnezeu.

Sunt oameni care spun că Dumnezeu nu are legătură cu ştiinţa.

Noi ne întrebăm cum a început totul, şi nu de ce a început totul. Pentru fizică, timpul şi spaţiul sunt definite de la începutul Big-Bangului. Nu avem nimic definit a ceea ce s-a întâmplat înainte de Big-Bang şi ce l-a generat.

De ce ar trebui să ştim când s-a născut Universul sau ce a fost înainte de el?

Cred că diferenţa între oameni şi alte creaturi este că toată lumea este curioasă, dar noi suntem capabili să ne transformăm curiozitatea noastră în cercetare şi cunoaştere. Şi dacă încetăm să ne punem întrebări despre începutul Universului şi ce a fost înainte, cred că atunci încetăm să mai fim oameni. Ne întoarcem în pădure şi ne urcăm în copaci.

"Nu-mi place numele de particula lui Dumnezeu, pentru că n-are nimic de-a face cu Dumnezeu.''

"Teoretic, am putea să producem găuri negre, dar numai dacă am trăi în mai mult de trei dimensiuni.''

Ce este „particula lui Dumnezeu"

Bosonul Higgs, cunoscut ca „particula lui Dumnezeu", este ţinta oamenilor de ştiinţă de la CERN şi se presupune că este cea mai mică particulă de la începutul Universului. Poartă numele fizicianului Peter Higgs, de la Universitatea din Edinburgh, care a susţinut că ea există.

Ce este antimateria

Antimateria, opusul materiei formate din particule de protoni, neutroni şi electroni, este un alt lucru pe care oamenii de ştiinţă de la CERN vor să-l descopere. Oamenii de ştiinţă vor să demonstreze că la formarea universului au fost create două cantităţi egale de materie şi antimaterie, care în mod normal ar fi trebui să se anihileze, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

23 de ţări în CERN

CERN este prescurtarea din franceză pentru "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire", înfiinţat în 1954, care ulterior a devenit Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare. În prezent, 23 de ţări europene sunt membre CERN, România fiind cea mai nouă. În 1996, oamenii de ştiinţă au început construirea sub Munţii Alpi, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, la o adâncime de 100 de metri, a unui inel cu circumferinţa de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de răcire, pentru a ajunge la o temperatură de minus 271,3 grade Celsius (cu aproape două grade mai ridicată decât zero absolut). Cu ajutorul uriaşei maşinării, oamenii de ştiinţă cercetează cele mai mici particule din Univers pentru a descoperi modul în care acesta s-a format şi a evoluat în primele miimi de secundă.

Carte de vizită

Profesorul Rolf-Dieter Heuer s-a născut în 1948, la Boll, în Germania. Este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în fizica particulelor şi are contribuţii majore în domeniu.  Este directorul Organizaţiei  Europene pentru Cercetări Nucleare din 2009. Sub mandatul său a fost pus în funcţiune marele accelerator de particule - Large Hadron Collider - prin care cercetătorii încearcă să reconstituie naşterea Universului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite